23 / 04 / 2024

Müteahhitlerden bakana cayma hakkı isyanı!

Müteahhitlerden bakana cayma hakkı isyanı!

Müteahhitler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekd'ye konuttaki 14 günlük cayma hakkını şikayet etti. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Ütünün iade şartlarıyla konutun iade şartları aynı değil ama aynı pakette yer alıyor.



Müteahhitler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekd'ye konuttaki 14 günlük cayma hakkını şikayet etti. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Ütünün iade şartlarıyla konutun iade şartları aynı değil ama aynı pakette yer alıyor. Bu düzenleme sektörü kaosa sürükler" serzenişinde bulunduklarını açıkladı. 


İNŞAAT sektörü I temsilcileri, son dönemde yaşanan sıkıntılarla ilgili Ekonomi Bakam Nihat Zeybekd'ye bir rapor sundu. Müteahhitler, Zeybekti ile yaptıkları görüşmede konutta 14 günlük cayma hakkım ve 15 bin liralık konut teşviğiyle ilgili şikayetlerini dile getirdi Hükümetin sistemde para biriktirmek koşuluyla vereceği 15 bin liralık teşviğin inşaat sektörünü kaosa sürükleyeceğini dile getiren inşaatçılar, bakandan bu konuda destek istedi Görüşmede TOBB'un hazırladığı Müteahhitlik Hizmet Kanunu da gündeme geldi Rusya'da yaşanan devalüasyonun sahil bölgelerindeki müteahhitleri büyük sıkıntıya soktuğunu dile getirdiklerini belirten İMKON Başkam Tahir Tellioğlu, görüşmenin detaylarım şöyle anlattı: 


BAKANA 36 AYI ŞİKAYET ETTİLER 

"Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresinin sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyeceği düzenlendi Bunun düzeltilmesini talep ettik. Yine vatandaşa verilen 14 günlük cayma hakkını gündeme getirdik. Bu düzenlemenin yanlış olduğunu ve sektörü sıkıntıya sokacağım söyledik. 


Ütünün iadesiyle konutun iadesinin şartlan bir değil ama aynı pakette değerlendiriliyor. Son dönemde gündeme gelen konut alana 15 bin liralık destek de sektörün önünü tıkar. Açılan hesap ortalama 5 yıl olacak. Bu da alt ve üst segmentteki konut aranı sıkıntıya düşürür. Çünkü sen düzenlemeyle vatandaşa "konut alma hesap aç' diyorsun. Dolayısıyla bu konunun yanlış olduğunu bakana ilettik. ILO sözleşmeleri gereği ruhsatlarda ustalarla ilgili sözleşmelerin sektörü kilitleyeceğini söyledik. Zeybekci de bu balıkların birçoğuna katıldığını söyledi.


RUSLAR DAİRELERİ GERİ VERİYOR 

Konutta 14 günlük cayma hakkı ve 36 aylık teslim süresi son derece saçma ve rezil bir şey. Müteahhit 30 milyonluk eser oluşturuyorsa 10 milyonluk sermayesi vardır. Mesela bu konuda sahillerde ciddi sıkıntı var. Rus bloğundan gelerek Türkiye'de ev alanlar devalüasyan olduğu için zarar ettiğini söylüyor. Rusya'da rublenin değer kaybettiğini söylüyorlar. Zararı bahane ederek konutları iade etmek istiyorlar. Bu durumda olan binlerce kişi var. Burada bir mağduriyet yok ki adam sana 12 aylık sözleşme yaparak, daireyi teslim etmiş. Bunu niye değer kaybını bahane ederek geri veriyorsun ki? Sözleşmeye aykırı bir durum varsa, ev teslim edilmemişse bir mağduriyet söz konusu olur. Ama sen tapunu almışsın, üzerinden 30 ay geçmiş 'bu evi geri vereceğim' diyor. Bu durum yabancılara avantaj sağlar. Bizim müteşebbisimiz büyük zarar eder. Site yapmışım bunun ne kadarının bana geri verileceği endişesi benim yatırım yapmamı engeller." 


Hürriyet  Ankara  ek


Geri Dön