25 / 04 / 2024

Müteahhitlik yetki belgesi nereden alınır?

Müteahhitlik yetki belgesi nereden alınır?

Müteahhit veya Yüklenici veya Üstlenici sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı tahahhüt eden özel veya tüzel kişilere deniyor. Peki, müteahhitlik yetki belgesi nereden alınır?



Müteahhitlik yetki belgesi nereden alınır?

Müteahhit kelime anlamı taahhüt eden olarak biliniyor. Taahhütün kelime anlamı ise “bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme” olarak ifade edilebiliyor. Buna paralel olarak Müteahhit’e yeni dilde “üstlenici”, “üstenci”, “yüklenici” de deniliyor.


Yapı müteahhitliği yapmak üzere yetki belgesi numarası almak isteyen gerçek ve tüzel kişi, EK-1'deki  Müteahhitlik Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formunu doldurulması gerekiyor. 


Ancak geçici olarak yetki belgesi numarası almak isteyen kişilerden meslek odasına kayıt belgesi istenmiyor. Müteahhit yetki belgesi alabilmek için bazı belgeler gerekli oluyor. Müteahhit yetki belgesi alabilmek için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;


GEÇİCİ MÜTEAHHİTLER İÇİN;

-Hüviyet Fotokopisi

-Tapu Fotokopisi

-Dekont 

-Müteahhitlik Başvuru Formu

-Başvuru Formu(yambis.csb.gov.tr) Geçici Müteahhit Formu doldurularak imzalı çıktısı alınacak

-Dilekçe


GERÇEK KİŞİ MÜTEAHHİTLER İÇİN;

-Hüviyet Fotokopisi

-Vergi Levhası Örneği

-Sanayi ve Ticaret Odası Onaylı Faaliyet Belgesi

-Dekont Aslı 

-Müteahhitlik Başvuru Formu

- Başvuru Formu(yambis.csb.gov.tr) Gerçek Kişi Müteahhiti Formu doldurularak imzalı çıktısı alınacak

-Dilekçe


Müteahhitlik yetki belgesi alabilmek için il müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekiyor.  16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan ‘’Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formu’’ eksiksiz olarak doldurulduktan sonra bir dilekçe ve ekinde diğer belgeler ile birlikte T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılabiliyor. 



Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön