27 / 04 / 2024

'Müteahhitlikte 10 yılda değişen hiçbir şey yok!'

'Müteahhitlikte 10 yılda değişen hiçbir şey yok!'

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu 17 Ağustos'ta yaşanan deprem felaketinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen bir karınca boyu yol alınamadığını iddia etti



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, 17 Ağustos'ta yaşanan deprem felaketinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yapı kalitesizliğini iyileştirme ve müteahhitlik mesleğini disiplinize etme anlamında bir karınca boyu yol alınamadığını iddia etti.

Tellioğlu, yazılı açıklamasında Marmara depremi sonrasında yapılan düzenlemeleri ve TOKİ'yi eleştirdi: "17 Ağustos depremi  öncesinde bir iki basit prosedür ve belli bir sermayeye ulaşıldığında ertesi gün  müteahhit olunabiliyordu. Bugün de aynı! 4708 sayılı yapı denetim zorunluluğu getirilerek bir yasal düzenleme yapmakla işlerin yoluna gireceğini zannedenlerin kendilerini kandırdı. Yapı denetim yapan firma elemanları ehliyet ve liyakat eksiklikleri dışında, denetim sorumluluğu olduğu evrakta imza attığı inşaatın adresini dahi bilmiyor. Yapı Denetim Kanunu'nun Türkiye'de sadece 19 ilde uygulanıyor. Afyon, Erzincan gibi birinci derecede riskli bölgelerde yapı denetim sistemi yok."

Tellioğlu, özel inşaat sektörünün kendi kaderine terk edildiğini savundu: "Hükümetin inşaat sektörü denildiğinde tek anladığı TOKİ. İnşaat sektörü vergi ödeyen, istihdam yaratan ve bunu öz sermayesi ile yapan bir sektördür. Devlet kamu gücünü kullanıp kendi yatırımcısına rakip olmamalıdır."
Radikal


Geri Dön