23 / 04 / 2024

Müteahhitten alınan evin tapu masrafı!

Müteahhitten alınan evin tapu masrafı!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesinde satış değeri üzerinden belli oranlarda harç ödeniyor. Peki, müteahhitten alınan evin tapu masrafı nasıl hesaplanır? İşte müteahhitten alınan evin tapu masrafı 2015...



Müteahhitten alınan evin tapu masrafı!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesinde satış değeri üzerinden belli oranlarda harç ödeniyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Harcı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. 


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir. Peki, müteahhitten alınan evin tapu masrafı nasıl hesaplanır?


Müteahhitten alınan evin tapu masrafı 2015..

Müteahhitten alınan evin tapu masrafları için de aynı kural geçerli oluyor. Müteahhitler, satın aldığınız konutlar için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 


Müteahhitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi halinde bu durumu, en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz.


Müteahhitlik sözleşmesi örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön