19 / 04 / 2024

Mütekabiliyet yasası ile 1 milyon konut satılacak!

 Mütekabiliyet yasası ile 1 milyon konut satılacak!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, yabancılara gayrimenkul satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası'yla Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon konut satışı beklendiğini söy



Karataş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.35 artarak 106 bin 35'e ulaştığını belirtti.


Aynı dönemde konut satışlarında bir önceki döneme göre en yüksek artışın yüzde 102.89 oranla Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan bölgede gerçekleştiğini ifade eden Karataş, yüksek artış gösteren diğer bölgelerin ise yüzde 37.33 ile Zonguldak, Karabük ve Bartın, yüzde 30.74 oranıyla Erzurum, Erzincan ve Bayburt, yüzde 27.33 ile Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli ile yüzde 22.40 oran ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgeleri olduğunu kaydetti.


Aynı dönemde konut satışlarında bölge düzeyinde bir önceki döneme göre azalma görülen iki bölgenin de yüzde 5.51 ile Bursa, Eskişehir ve Bilecik ile yüzde 3.82 ile Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan bölgeler olduğunu anlatan Karataş, bu dönemde Antalya'daki artış oranın ise yüzde 5.89 olarak gerçekleştiğini bildirdi.


Mülkiyet satışlarının giderek artması bekleniyor


Karataş, mütekabiliyet esasının kaldırılmasının etkisiyle önümüzdeki dönemlerde mülkiyet satışlarındaki artışın giderek yükselen bir grafik sergilemesini beklediklerini dile getirerek, ''Yabancılara gayrimenkul satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası'yla Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon konut satışı bekleniyor'' dedi.


Yasa değişikliğiyle daha önce 2,5 hektar olan yabancıların sahip olabilecekleri arazi büyüklüğünün 30 hektara çıkartıldığını, Bakanlar Kurulu'nun belirlediği ülkeler için bu büyüklüğün 60 hektara kadar çıkabileceğini anımsatan Karataş, şunları söyledi:


''Dünyada gelişmiş, güçlü ülkelerin yabancılara taşınmaz satışında, karşılıklılık ilkesi aranmamaktadır. Yabancıların yatırımlarında aranan en az yüzde 50 Türk ortak şartı da kaldırılıyor. Yasanın sürprizi ise yabancılara tarım arazisi satışının da serbestleştirilmesi oldu. Bugüne kadar 42 ülke vatandaşının Türkiye'den mülk edinmesini engelleyen yasa, Mütekabiliyet Yasası'yla ortadan kalktı. Bu yasa ile 183 ülke vatandaşı Türkiye'den mütekabiliyet şartsız gayrimenkul alabilecek. Libya, Suriye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Türki Cumhuriyetler gibi ülkeler yasa ile Türkiye'den mülk alabilecek.''


Yabancıya konut satışına imkan tanıyan yasa ile Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülke vatandaşlarının sahil ve sınır illerinden olmamak kaydıyla Türkiye'den mülk alabilmelerinin de önünün açıldığını belirten Karataş, şöyle dedi:


''Sınır güvenliği açısından bu uygulamayı anlayışla karşılıyorduk. Ancak Rusya'nın da bu üç ülke şartlarına dahil edilmesi bizi şaşırtmıştı. Daha sonra sahil illerinden kast edilen sınırlamanın, sadece ilgili ülkenin bizimle olan sınırlarına denk gelen illerden gayrimenkul alamayacakları düzeltmesi bize ulaştı. Bu düzeltme memnuniyet verici. Yani Rusya, sadece Karadeniz kıyılarından gayrimenkul alamayacak. Türkiye'nin diğer bölgelerinden, tabi ki buna Akdeniz ve Antalya da dahildir, gayrimenkul alabilecek.''


Deniz Karataş, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den mülk almasından korkmamak gerektiğini vurgulayarak, ''Gerek Rus, gerek Alman, gerek İngiliz veya başka ülke insanları olsun gelen kişiler gayet iyi niyetle, tatil modunda hayatlarını burada geçirmeye karar vermiş, misafir insanlardır. Bu insanlar aynı zamanda barış elçileridir. Bu şekilde değerlendirmeliyiz'' diye konuştu.


Antalya genelinde bugüne kadar 2 bin 506 adet arsa, 30 bin 340 daire olmak üzere 32 bin 846 adet gayrimenkul satıldığını da kaydeden Karataş, yabancıların ülke ekonomisine sağladıkları katkının küçümsenmemesi gerektiğine dikkati çekti.


Antalya'da inşaat için arsa sıkıntısı yaşanıyor


Deniz Karataş, Antalya'da 3 bin 100 müteahhidin faaliyet gösterdiğini bildirerek, özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde üzerine daire yapacak arsa bulamadıklarını söyledi.


Müteahhitlerin yatırım yapmak için bu ilçelerin belediyeleri nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlatan Karataş, belediyelerin maalesef arsa üretemediklerini kaydetti.


''Antalya'da 120 bin yapı stoku bulunuyor, bu binaların 80 bininin de 1999 öncesi yapıldığını tahmin ediyoruz'' diyen Karataş, ''Bunların da yüzde 50'si risklidir. Çünkü bu binaların statik projeleri 4. derece deprem riskine göre yapıldı. Bugün Antalya'nın deprem risk derecesi 2'ye çekildi. Bu nedenle riskli binaların bir an önce yıkılarak yenilenmesini istiyoruz. Özellikle Işıklar, Bahçelievler, Güllük ve TRT caddelerindeki binaların yenilenmesi gerekir'' diye konuştu.


Karataş, hükümetin Kentsel Dönüşüm Projesi'ni de desteklediklerini dile ifade etti.


Alman öğretmen Antalyalı oldu


Ülkesi Almanya'da emekli olduktan sonra tatil amacıyla Antalya'ya gelen Brigilta Hilgentela (56), hayran kaldığı Antalya'ya yerleşmeye karar verdiğini söyledi.


Meltem Mahallesi'nde ev satın aldığını anlatan Hilgentela, Antalya'nın Almanlar için mükemmel bir şehir olduğunu ifade etti.


Hilgentela, ''Antalya'ya yerleştiğim ilk zamanlarda 'burada nasıl yaşayabilirim' diye düşündüm. Ancak bir süre sonra Türklerin yabancı misafirlerine karşı saygılı ve hoşgörülü olduklarını gördüm. Bir sorun olduğu zaman ilgilenen komşularım var. Bu nedenle çok mutluyum'' diye konuştu.


AA 


Geri Dön