02 / 05 / 2024

Mütekabiliyetin etkisinin görüleceği bir yıl olacak!

Mütekabiliyetin etkisinin görüleceği bir yıl olacak!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, TÜİK'in bu yıl için tespit ettiği 3. çeyrek sonuçlarının da 831 bin adetlik satış rakamına ulaşıldığını gösterdiğini söyledi.



Mütekabiliyetin etkisinin görüleceği bir yıl olacak 

YILIN tamamı dikkate alındığında 1 milyon 157 bin konut satışının yapıldığına dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, TÜlK'in bu yıl için tespit ettiği 3. çeyrek sonuçlarının da 831 bin adetlik satış rakamına ulaşıldığını gösterdiğini söyledi. Yılın ikinci yansı daha olumlu bir seyir izlendiğine dikkat çeken Çelik "Ağustos ve eylül aylarında satılan konut sayıları geçen senenin aynı aylarına göre yaklaşık yüzde 20 oranında yüksek seyretti. Bu da ekonomik ve politik belirsizlik durumunda tüketicinin alım kararını ötelese de, beklentilerin düzelmesi ile bunun hızlı bir şekilde piyasaya geldiğini gösteriyor" dedi. 2015 yılı içinse beklentilerinin iyimser olduğunu ifade eden Çelik, 2015'te genel seçimlerin ardından ekonominin normal seyrine devam edeceğini, bir değişme olmayacağını düşündüğünü belirtti. 


BALON TEHLİKESİ YOK 

Ömer Faruk Çelik, gelecek yıl beklentilerine ilişkin şunlan söyledi:" 2015,2014 ile birbirine paralel bir seyirde devam edecek. Bu yıl mütekabiliyetin de olumlu etkileri yaşanacaktır. Ülkemizde konuta ihtiyaç hala daha çok yüksek ve zaman zaman arzın belirli noktalarda arttığı dile getirilse de sektöre genel açıdan baktığımızda balonun olmadığını, makro bazda sektörün önünün açık olduğunu görüyoruz. Ülkemizde konut stoğunun kalitesizliği ve depreme dayanıksız oluşu bir yana, nüfus artışı ve hane başına ortalama kişi sayısındaki azalmaya paralel güçlü bir konut talebi var. Dolayısıyla ekonomik dengelerin stabil olduğu her ortamda konut sektörü üretmeye ve büyümeye devam edecektir."


Seçim dönemleri ve siyasi belirsizliklerin gayrimenkul sektörünü de etkilediğini söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın, siyasi belirsizliklerin yanı sıra artan maliyetlerin de olumsuz yansıdığım belirtti. 

2014 yılım değerlendiren Akın "2014'te iki önemli seçim dönemi yaşadık. Seçim dönemleri ve siyasi belirsizlikler elbette gayrimenkul sektörünü de etkiliyor. Ancak siyasi belirsizliklerin yanmda sektörün artan maliyetlerden etkilendiğini görüyoruz. Özellikle arazi maliyetleri, piyasayı olması gerekenin üstünde fiyatlara taşıdı. Alıcı da bu seviyelerde alım yaptığındaki kazanç marjını tatminkar bulmuyor diye düşünüyoruz. Ankara'da hayata geçirdiğimiz Incek Loft projemizde 40 günlük lansman sürecinde 600'ün üzerinde satış yaparak bir rekora imza attık" dedi. Türkiye'nin istikrarlı büyümesinin konut sektörüne olumlu yansunasını beklediklerini söyleyen Selim Akın, sektördeki arz-talep dengesine bağlı olarak büyümenin kesilmeyeceğini öngördüklerini belirtti. 


ÖNEMLİ YATIRIM ARACI 

Yaşam beklentileri doğrultusunda yeni konut projelerine ihtiyacın devam edeceğini kaydeden Akın "Güvenlikli, sosyal yaşam alanları bulunan büyük projelere ilgi devam edecektir. 


Güvenilir markaların hedef kitle ihtiyaçlarına göre analiz edilmiş konsept projeleri ön plana çıkacaktır. Türkiye'de gayrimenkul özelinde konut halen önemli bir yatırım aracı olmayı sürdürmektedir. 

Bu yatırım eğiliminin önümüzdeki orta-uzun vadede de önemini koruyacağını öngörüyoruz" dedi. 


2014 Bizim için iyi geçti yeni yılda yeni projeler var!

EKONOMİNİN lokomotif sektörlerinden biri olarak dikkat çeken konut sektörünün bugüne değin üretmiş olduğu çok sayıda markalı konut ile ekonomik büyümeye katkı sağlarken, Türkiye'deki yerleşim ve yaşam trendlerini de olumlu yönde dönüştürdüğünü ifade etti. 


Mahmut Sefa Çelik "Servet GYO'yu da bünyesinde barındıran Sinpaş Holding'in 40. yılım kutladığı 2014'te, yeni projelerimiz, kampanyalarımız, eski projelerdeki ev teslimlerimiz ve yeni etaplarımız ile dolu dolu bir yıl geçirdik. Sinpaş'ın 40 yıllık deneyimi ve uzmanlığıyla özgün konseptli yeni yaşam projeleri geliştirmeye devam ettik. 2014 bizim için iyi geçti. Gelecek sene ekonominin bütününü ve gayrimenkul sektörünü etkileyecek bir dizi siyasi ve ekonomik gelişmeye tanık olacağız. 


YEŞİL AĞIRLIKLI KONSEPT 

Genel seçimler var. Ayrıca Avro bölgesindeki durgunluk eğilimi, Ortadoğu'da değişen dengeler ve düşen petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla ilgili beklentileri karşılayıp karşılamayacağı gibi çeşitli konu var. 

Yeni projeler geliştirmeye odaklanacağız. Aralık ayı itibarıyla 2015 hedeflerimizde son rötuşları yapıyoruz. Türkiye'ye Sinpaş'ın tanıttığı biyolojik göletlerle, yeşil ve doğal unsurlarla bezeli, sosyal yaşamı özellikle vurgulayan yeni projelerimiz için hazırlıklarımızı gerçekleştiriyoruz. Yeni lansmanlarımız ve projelerimizde satışlarımızı tamamlamak adına girişimlerimiz olacak" diye konuştu.


Sektörün üst segmente taşınmasını bekliyoruz!

2014 yılının gayrimenkul sektörünün markalı konut projeleriyle birlikte bir üst segmente taşmarak, çok büyük mesafe kat ettiği bir yıl olduğunu ifade eden Ferko inşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, kentsel dönüşüm projelerinin de nitelikli konut sayısmdaki artışta bu yıl da önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Meriçten "Ferko inşaat adına 2014'ün hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz oldukça verimli bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Bu yılı bizim için özel kılan ise Levent'te başladığımız Ferko Signature ofis projemiz oldu. Haziran ayında lansmanmı yaptığımız projeye gösterilen ilgi beklediğimizin çok üzerinde gerçekleşmesinden dolayı mutluyuz. 

Bu yıl ayrıca Kastamonu Ilgaz'da var olan Ilgaz Mountain Resort'ün yanında İlgaz Mountain Otel projemizin inşasına da başladık" dedi. 



'İSTANBUL'DA 5 ARAZİ ALDIK' 

Gayrimenkul sektörünün daha da gelişmesi için her segmentten tüketiciye ulaşmak büyük önem taşıdığını belirten Meriçten, "İstanbul özelinde baktığımızda ise iş yaşamının önemli lokasyonları revaçta olmayı sürdürecek. 2015 yılında tüm bunların etkisiyle yeni yeni yatırım ve lansmanların devam edeceğini, ayrıca gayrimenkul sektörünün bir üst segmenete taşınacağını düşünüyorum. Biz de kuruluşumuzun 24'ncü yılını geride bırakmaya hazırlanırken, İstanbul'da 4-5 proje için arazi alımlarımızı da gerçekleştirdik. Diğer bir projemizi ise Göktürk tarafında planlıyoruz" diye konuştu. 


Star Yılbaşı


Geri Dön