24 / 04 / 2024

Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü tapuda tescilli aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan alım-satım veya herhangi bir borca ilişkin tasarrufta bulunamıyor. Peki, muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?



Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanıyor. Medeni Kanun gereğince bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü tapuda tescilli aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan alım-satım veya herhangi bir borca ilişkin tasarrufta bulunamıyor.


Aile konutu şerhi bulunan bir konutun satılması veya kiraya verilmesi için eşin diğer eşten "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan onayını alması gerekiyor. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. 


II. Aile konutu

MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?

Emlak ve gayrimenkul işlerinde kullanılan muvafakatname örneği : “01.04.2015 tarihli kira sözleşmesi gereği ……….(Muvafakat verilecek kişinin adı soyadı) kiracım ise de, kiracım sözleşme süresi dolmadan mecru tahliye edeceğinden kira kaybımın olmaması şartı ile, kiracım …….. ‘in 3. kişilere adıma kiraya vermesine muvafakat ediyorum” Bu muvafakat örneğinde mülk sahibi, evinin kiracı tarafından erken boşaltılması durumunda, 3. kişilerce kiraya verilmesine muvafakatname veriyor. 


Eş muvafakatnamesi hangi durumlarda istenir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön