20 / 04 / 2024

Muzaffer Yıldırım: Her AVM sinema salonu yapmasın!

Muzaffer Yıldırım: Her AVM sinema salonu yapmasın!

MARS Entertainment Group Başkanı Yıldırım, önümüzdeki günlerde bazı sinemaların oynatacak film bulamayacağını belirterek, alışveriş merkezlerine “Bazıları sinema yapma fikrinden vazgeçsin ” uyarısında bulundu



Alışveriş  Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, bu yıl Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, teknoloji marketlerinde yapılan alışverişte yüzde 17, yiyecek içecek bölümlerinde yüzde 15, ayakkabı çantada yüzde 15, giyim aksesuarda yüzde 14 'lük artış yaşandığını, tüketicinin krizin etkisinden kurtulduğunu söyledi. Alışveriş çılgınlığının 18 Mart 'ta başlayıp 40 gün 40 gece sürecek Shopping Fest ile zirve yapması bekleniyor. Perakendeciler harıl harıl Shopping Fest 'e hazırlanıyor.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, ciro bazında geçen yılın Ocak ayı ile bu yılın Ocak ayı karşılaştırıldığında, teknoloji marketler sektöründe yüzde 17 'lik, yiyecek-içecekte yüzde 15 'lik, ayakkabı-çanta 15 'lik, giyim-aksesuar yüzde 14 'lik artış görüldüğünü belirtti.

Kodal, AYD tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen AVM Yatırımları Konferansı 'nın açılışındaki konuşmasında, Türkiye 'de sektörün “küçümsenemez ” boyuta ulaştığını ve toplamda 266 adet AVM bulunduğunu kaydetti.

10 yıl önce toplam 1 milyon metrekare kiralanabilir alan varken, şu anda bunun 6 katı kiralanabilir alan bulunduğu bilgisini veren Kodal, Türkiye geneline yayılma görüldüğünü ancak İstanbul ve  Ankara  'nın başı çektiğini anlattı. Kodal, “İstanbul ve Ankara 'da Avrupa ortalamasına yakın hatta Avrupa ortalamasının üzerinde metrekarede AVM sözkonusu ” dedi.

Kodal, ciro artışları açısından 2010 'u “en iyi yıl ” şeklinde tanımlarken, özellikle yılın son çeyreğinde iyi bir performans sergilendiğini ifade etti.

Krizin etkisi geçiyor

Bu yıl Ocak ayından itibaren endeksin alt kategorilerindeki ciro bilgilerini de yayımlamaya başlayacaklarına değinen Kodal, şu bilgileri paylaştı: “Ocak ayı itibariyle baktığımızda şaşırtıcı rakamlarla karşılaşıyoruz. Geçen yılın Ocak ayı ile bu yılın Ocak ayı karşılaştırıldığında, teknoloji marketler sektöründe yüzde 17 'lik, yiyecek-içecekte yüzde 15 'lik, ayakkabı-çanta 15 'lik, giyim-aksesuar yüzde 14 'lik artış görüyoruz. Ancak hipermarket-market sınıfında, ki bu kriz döneminde tam tersiydi market alanındaki ciro artışı daha fazlaydı, şu anda şunu fark ediyoruz; Türk tüketicisi yavaş yavaş krizin etkilerinden kurtulduğunu gösteren kalemlere yöneliyor. Ziyaretçi sayısının geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 3 arttığını söyleyebiliriz. Her açılan AVM, kendi sabit müşterisini yaratıyor. ”

Kodal, sektörün büyüme hızına işaret ederken, 2009 'da 21 milyar liradan 2010 'da 27.8 milyar liraya yükseldiğini belirterek, 2011 'de AVM içindeki cironun 35 milyara liraya yükselmesini beklediklerini söyledi.

Gisele “Korkmayın Türkiye Libya değil ben gidiyorum ” dedi

Libya 'da yaşanan ayaklanma terlik markası Ipanema 'nın Brezilya 'daki yetkililerini korkutup, “Türkiye ne durumda ” sorusunu sordurttu ama markanın koleksiyonunu tanıtmak için Türkiye 'ye gelecek dünyaca ünlü manken Gisele Bündchen, sitesinden ‘Türkiye 'ye geliyorum ' mesajını verdi. Ipanema 'nın Türkiye temsilciliğini üstlenen Twigy 'nin patronu Sinan Öncel, Brezilya 'dan gelen mesajlardan sonra yetkilileri, “Haritada Türkiye 'nin yerine bir bakın ” diye uyardıklarını, ünlü mankenin ise Türkiye 'ye geleceği için çok heyecanlı olduğunu belirtti. Brezilyalı manken Gisele Bündchen 'in 5-6 Nisan tarihleri arasında Türkiye 'de olacağını ve Paris, Madrid ve Berlin 'den sonra İstanbul 'un yeni koleksiyonun tanıtıldığı 4 'üncü şehir olacağını vurgulayan Öncel, “Gisele 'in gelişi Shopping Fest dönemine de denk geldiği için İstanbul açısından da çok önemli bir tanıtım imkanı elde edilecek. Koleksiyon tanıtımı Suada 'da dünya basınının da katılımıyla gerçekleşecek. Her iki kıtanın tam ortasında özel bir lokasyon seçtik. Gisele Bündchen, reytingi en yüksek manken, yüzü olduğu markaların hisselerini adeta zıplatıyor. Bu yüzden gelişi çok önemli ” diye konuştu.

‘Herkes sinema salonu yapmasın '

MARS Entertainment Group Başkanı Muzaffer Yıldırım, önümüzdeki günlerde bazı sinemaların oynatacak film bulamayacağını belirterek, alışveriş merkezlerine “Bazıları sinema yapma fikrinden vazgeçsin ” uyarısında bulundu. 3. AVM Yatırımları Konferansı 'nda konuşan Yıldırım, filmlerin 250-300 kopyayla çıktığını belirterek, “Alışveriş merkezlerinin hepsi sinema salonu yapmak zorunda değil. 10 yıl içinde Türkiye 'de AVM sayısının 600 'e kadar çıkacağı belirtiliyor. Bu rakamları göreceksek her AVM 'ye film bulamayız ” dedi.

30 bin euro 'luk vitrinler kapış kapış

İstanbul 'un dört bir yanında ünlü caddeler ve alışveriş merkezleri Shopping Fest döneminde alışverişi canlandırmak üzere mobil dev vitrin ve poşetlerle süslenecek. Bu poşet ve vitrinleri kiralamak için perakendeciler adeta birbirleriyle yarışa girdi.

18 Mart-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan ve 40 gün-40 gece İstanbul 'u bir alışveriş cenneti haline getirmeyi hedefleyen Shopping Fest 'e özel tasarlanan dev poşet ve vitrinlerde kendi markasının reklamını yapmak için yarışan markalar etkinliğe 2 hafta kala bu poşet ve vitrinlerin yüzde 50 'sini kiraladı. 70 'e yakın vitrin ve poşetin yer aldığı projede geriye kalanları kaptırmamak için de perakendecilerin adeta yarıştığı öğrenildi. Bu poşetler ve vitrinlerden elde edilecek gelirin 3 milyon euroyu bulması bekleniyor.

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı ve Shopping Fest İcra Komitesi Eş Başkanı Füsun çevikel Kuran, Shopping Fest poşet ve vitrinlerine ilginin organizasyonun bütçesine de ciddi bir kaynak sağladığına dikkat çekerek, “Vitrinlerin fiyatı 29 bin 500 euro, poşetlerin fiyatı ise 15 bin euro düzeyinde. Ama perakendecilerin ilgisi inanılmaz. Özellikle dev poşetler kapış kapış gidiyor. Taksim, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi çok gözde ” dedi. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen 3.AVM Yatırımları Konferansı 'nda sorularımızı yanıtlayan Kuran, 50 'ye yakın alışveriş merkezinin de Shopping Fest 'te etkinlik düzenleyeceğini açıkladığını vurguladı.

Birleşmiş Markalar Derneği( BMD) Başkanı ve Shopping Fest İcra Komitesi Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz da “Damat 'tan Koton 'a, Lacoste 'tan Twigy 'e herkes şimdiden kiralamalarını yaptı ” dedi. Shopping Fest 'te son düzlüğe girildiğini, festivalin başlangıcına 2 hafta kaldığını hatırlatan Yılmaz, başta Migros olmak üzere gıda perakendecilerin de destekçileri arasına katıldığını sözlerine ekledi.

Kıvanç bizi partiye götür!

Shopping Fest 'in yurtdışındaki tanıtım yüzü olan Kıvanç Tatlıtuğ 'un Lübnan, Ürdün, Dubai gibi ülkelerdeki tanıtım organizasyonlarına katılması sonrasında facebook 'ta ve festivalin resmi internet sitesinde gelen tepkiler üzerine organizasyon komitesi ünlü oyuncuyu ‘partilere 'de getirmek için ikna turuna çıktı. Tatlıtuğ 'un İstanbul 'daki partilerde de boy göstermesi için komite olarak ünlü sanatçıyı ikna etmeye çalışacaklarını söyleyen Füsun çevikel Kuran, “Kıvanç Tatlıtuğ 'a özellikle Dubai 'de gösterilen ilgi inanılmazdı. şžu anda sanal ortamda herkes Kıvanç Tatlıtuğ ve Shopping Fest 'i konuşuyor. Tatlıtuğ, İstanbul 'da özellikle Kapalıçarşı 'nın 550. Kuruluş yıldönümüne de denk gelen açılış partisine de katılırsa büyük bir geri dönüşüm alırız ” dedi. çevikel Kuran, bu yıl yurtdışında gelecek yabancılara Mart-Nisan döneminde otellerde yer bulmakta zorlandıklarını da hatırlatarak, “Asıl patlama gelecek yıl olacaktır ” diye konuştu.
Vatan/Hale TÜZÜN


Geri Dön