24 / 04 / 2024

Nabucco geçeceği toprağın sahibini de zengin edecek

Nabucco geçeceği toprağın sahibini de zengin edecek

Nabucco Doğalgaz Boru Projesi arazi sahiplerini de zengin edecek. Proje çerçevesinde 2 bin km. uzunluğunda, 30-50 metre eninde 100 bin dönüme yakın arazi kamulaştırılacak



Hazar ve Ortadoğu'nun doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco'nun, boru hattı güzergahında toprağı bulunanlara 'piyango' vuracak. Ankara'da imzalanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 'Hükümetlerarası Anlaşması'na göre, boru hattı güzergahı kamulaştırılacak. SABAH'ın uzmanlarından aldığı bilgiye göre Türkiye toprakları içinde 2 bin kilometre uzunluğunda (Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna değin) 30-50 metre eninde arazinin kamulaştırılması gerekiyor. Yaklaşık 100 bin dönüm arasında arazi kamulaştırılacak. Proje için gerekli kamulaştırmanın hangi kurum ya da kuruluş tarafından yapılacağı gelecek aylarda imzalanacak olan anlaşmalarda yer alacak. Nabucco Boru Hattı için kamulaştırılan arazi, Türkiye'de kurulacak olan proje ortağı 6 şirketin (BOTAŞ, MOL, OMV, RWE gibi) eşit hisseye sahip olduğu Nabucco Ulusal Şirketi'ne devredilecek. Enerji Bakanı Taner Yıldız, SABAH'a yaptığı açıklamada, söz konusu alanın kamulaştırımasında kullanılmak üzere Nabucco International Company (NIC) tarafından Türkiye'de kurulacak olan 'Ulusal Nabucco Şirketi'ne kaynak transferi yapılacağını söyledi. Yıldız, kamulaştırılacak arazinin 'bedelsiz olarak' Ulusal Nabucco Şirketi'ne devrinin söz konusu olmadığını söyledi. Yıldız, NIC tarafından aktarılacak tutarın aşağı yukarı belli olduğunu kaydetti; ancak rakam vermekten kaçındı.

BOTAŞ, ULUSAL ŞİRKET KURACAK
Nabucco kapsamında inşa edilecek 3 bin 300 kilometrelik hattın 2 bin kilometresi Türkiye'den geçecek. Proje ortakları sırasıyla BOTAŞ (Türkiye), OMV (Avusturya), MOL (Macaristan), Transgaz (Romanya), Bulgargaz Energy ve RWE (Almanya). Proje için Avusturya'da Nabucco International Company (NIC) adında tüm ortakların eşit hissedar oldukları 'üst' bir şirket kuruldu. Her bir ortak (Almanya dışında) da kendi ülkesinde ulusal bir Nabucco şirketi kuracak. Ulusal şirketler, ülkelerindeki boru hattı inşaat faaliyetlerini üstlenecek. BOTAŞ, Türkiye'de kurulacak şirket için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de kamulaştırılacak arazi, BOTAŞ'ın kuracağı bir şirkete devredilecek.
Olcay Aydilek/Sabah


Geri Dön