16 / 04 / 2024

Naci Ağbal: Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var!

Naci Ağbal: Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var!

Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldıracak bir yapısal değişiklik üzerine çalıştıklarını belirterek, "Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var." dedi.



Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldıracak bir yapısal değişiklik üzerine çalıştıklarını belirterek, "Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var." dedi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldıracak bir yapısal değişiklik üzerine çalıştıklarını belirterek, "Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var." dedi.


Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde soruları yanıtladı.


Milletvekillerinin, "vergi aslının bir kısmından vazgeçilmesi" önerisine katılmadığını söyleyen Ağbal, vergi veya prim aslından asla vazgeçmemeleri gerektiğini vurguladı. Ağbal, "Çünkü o tutar, kişi için devlete karşı borçlanılan miktarı gösteriyor." ifadesini kullandı.


Ağbal, ÜFE yerine TÜFE oranının baz alınıp alınmayacağına yönelik soruya, "TÜFE'yi almamız halinde mükellefin ödeyeceği tutar yukarı çıkıyor. Yurt içi ÜFE'yi TÜFE ile değiştirmemiz halinde vatandaşın taksitlerde ödeyeceği gecikme tutarı artıyor." karşılığını verdi.


Ekonomideki çarkların işlediğine ve olumlu göstergelerin peş peşe geldiğine işaret eden Ağbal, 15 Temmuz'un, ekonomideki olumlu gidişatı ortadan kaldırmadığını, siyasi, ekonomik belirsizliklere neden olmadığını, ekonominin, devletin ve kurumların güçlü olduğunu dile getirdi.


Ağbal, ödemelerini zamanında yapan vatandaşlara yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına yönelik soruyu, "Bu paketin içinde değil. Vergi mükelleflerinin haklarını güçlendiren, vergi mükelleflerine kolaylık getiren bir çalışma yapıyoruz. Vergi alacakların tahsili ve özellikle bu tür yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldıracak bir yapısal değişiklik üzerine çalışıyoruz. Vergi mükelleflerinin hakkını artıracak bir paketimiz var. Bu da önemli düzenleme, gönüllü vergi uyumuna teşvik eden düzenleme. Bu paketin içinde olmasa da diğer paketin içinde getireceğiz." diye yanıtladı.


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, teklifle, dürüst mükelleflerin bir kez daha ateşe atıldığını savundu.


Bu düzenlemenin, vergi sistemindeki adalet terazisinin de bozulduğunun Hükümetçe i̇ti̇rafı olduğunu ileri süren Çakırözer, affın i̇smi̇ "yapılandırma" olunca tepkilerin hafifleyeceğinin sanıldığını söyledi.


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, teklifin ruhuna adeletin eklenmesi gerektiğini ifade etti.


AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, ekonomide darboğazı aşmanın yolunun, birlik ve beraberlikten geçtiğini dile getirdi.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


VERGİ ve prim borçlarını yapılandıran düzenlemeye eczacılara stok affı, köprülerden kaçak geçenlere af gibi yeni düzenlemeler eklenecek.


Trafik para cezalarının da ekleneceği pakete öğrencilerin kredi bursları da dahil edilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifine bazı idari para cezalarının da eklenmesini istediklerini açıkladı. Bu kapsamda Gümrük, SSK ve Maliye Bakanlığı’nın idari para cezalarının yer aldığı düzenlemeye, trafik cezaları, askerlik cezası, karayolu taşıma idari cezası, nüfus, seçim, karayolu geçiş idari cezası eklenecek. 


Ayrıca, vergi dairelerinin tahsil ettiği diğer amme alacaklarını da kapsama alınmasını istediklerini dile getiren Ağbal, “Kredi yurtlar kurumunun vergi dairelerine intikal ettirilmiş olanları zaten girmiş olacak. Ama daha vergi dairelerin intikal etmemiş, kredi yurtlar kurumunun bursları içinde geçerli olsun istiyoruz. Yine ecri misil alacaklarını da kapsama dahil etmek istiyoruz” dedi.


Hürriyet


Geri Dön