26 / 04 / 2024

Naci Ağbal: Yeniden yapılandırmada 80 milyar lirayı devirdik!

Naci Ağbal: Yeniden yapılandırmada 80 milyar lirayı devirdik!

Yapılandırma kapsamında gece yarısına kadar açık kalan vergi dairelerine vatandaşların akın ettiğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ilk taksit ödemelerinde 12 milyar liranın üzerinde bir tahsilat yapıldığını söyledi.




Yapılandırma kapsamında gece yarısına kadar açık kalan vergi dairelerine vatandaşların akın ettiğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ilk taksit ödemelerinde 12 milyar liranın üzerinde bir tahsilat yapıldığını söyledi. Ağbal, “Eskiden ekmek kuyrukları vardı şimdi borç ödeme kuyrukları var” dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapılandırma dolayısıyla vergi dairelerinin ilk taksitlerin ödenmesi için gece yarısına kadar açık kaldığını belirterek, 12 milyar liranın üzerinde bir tahsilat yapıldığını söyledi. Vatandaşların kanuna olağanüstü ilgi gösterdiğini, kuyruklar oluştuğunu söyleyen Ağbal, “Eskiden ekmek kuyrukları vardı şimdi borç ödeme kuyrukları var” dedi.

TATBİKAT YAPMALIYDIK

TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı öncesi düzenlenen kokteyle katılan Ağbal gündemdeki konularda gazetecilerin sorularını cevapladı. Önceki gece yarısına kadar yapılandırma ile ilgili ilk taksit ödemesi konusu ciddi bir planlama yaptıklarını anlatan Ağbal, “Ciddi bir başvuru yoğunluğu var. Şunu gördük ki; böyle olağanüstü dönemlerde yoğunluk hali ile ilgili bir tatbikat yapmamız gerekiyormuş bunu fark ettik. Ama GİB'in internet sitesinin son günkü sıkışıklığı Maliye için önemli bir test oldu. buna hazır olmadığımızı gördüm” diye konuştu.

12 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

Yeniden yapılandırma düzenlemesine vatandaşın ciddi ilgi gösterdiğini hatırlatan Ağbal, “Yeniden yapılandırmada 80 milyar lirayı devirdik. Rakamlar gelmeye devam ediyor, ama şu an itibarıyla ilk taksit tahsilat rakamı 12 milyar lirayı geçti” dedi. Sabah saat 04.00'e kadar Türkiye'deki 42 bin vergi dairesindeki bütün arkadaşlarımız vatandaşlarımızın taleplerini aldılar. Hiçbir vatandaşımızı geri döndürmediler. Vergi dairelerinde numara almış tek bir vatandaş kalmayana kadar çalıştılar. Vatandaş kalmasa bile beklemeye devam ettiklerini söylediler” şeklinde konuştu.

ÖİB DE DÖVİZ İÇİN ÇALIŞIYOR

Ağbal, Kamu İhale Kurumu'nun ihalelerde TL kullanılması konusunda bir genelge yayımladığını hatırlatarak, “Genel bütçeli idarelerde dövizle ihale az. Daha çok kamu iktisadi teşebbüsleri, belediye iktisadi teşebbüsleri ve bir de sağlık kuruluşları yapıyor döviz üzerinden ihaleleri” dedi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri ile de görüştüğünü kaydeden Ağbal, “Fiyat farkı uygulamamız vardı. TL cinsinden yapılan ihalelerde fiyat farkı uyguluyoruz. Döviz cinsinden olanlar da yok. Şimdi TL'ye dönüştüğümüz durumda bunu ikame edecek mekanizmalar nasıl olabilir konusunda KİK çalışacak” dedi.



TL için firmaların görüşü alınacak

“Özelleştirmede TL'ye geçmek zarar ettirmez mi? sorusuna Maliye Bakanı Ağbal, “Bir bilanço çıkarılması talimatı verdim. TL'ye geçişin faydaları, zararları ortaya konulsun dedim. Olumlu olumsuz taraflarını belirleyelim. Özelleştirmeye giren firmalar bir şekilde kaynak arayışına giriyor. Bunları değerlendirerek karar vereceğiz” dedi.

SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Sağlık Bakanlığı ile de TL ihalelerini görüştüğünü anlatan Ağbal, “Döviz cinsinden ihalelerle ilgili karar verdik. İlgili kurumlarla konuştuk. Bu konuda şirketlerle de temasa geçiliyor” dedi.

Bankalar gerekli desteği vermedi

GİB yetkilileri yapılandırma kapsamındaki ilk taksit ödemesinde son güne bırakan vatandaşlardan dolayı normal tahsilat zamanından 5 kat daha fazla yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Buna karşın gece 04.00'lere kadar dairelerde personelin çalıştığını anlatan yetkililer, bankaların ise sadece bazı şubelerini 21:00'e kadar tutmaları planlamalarını bozduğunu belirtiler.




Yeni Şafak


Geri Dön