19 / 04 / 2024

Nafi Güral: Kütahya çekim merkezi olabilir!

Nafi Güral: Kütahya çekim merkezi olabilir!

Dünya gazetesinin, kent sorunlarının tartışıldığı, kentlerdeki gelişme ve eğilimlerin, yatırım gündeminin ele alındığı “ Üreten Kentler Anlatıyor ” dizisi kapsamındaki toplantıların sonuncusu Kütahya ’da gerçekleşti.



 

Dünya gazetesinin, kent sorunlarının tartışıldığı, kentlerdeki gelişme ve eğilimlerin, yatırım gündeminin ele alındığı “Üreten Kentler Anlatıyor” dizisi kapsamındaki toplantıların sonuncusu Kütahya’da gerçekleşti. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Nafi Güral’ın yanı sıra oda ve şirket yetkililerinin görüşlerini dile getirdiği toplantıya, DÜNYA Gazetesi’ni temsilen DÜNYA Yazarı Rüştü Bozkurt, Haber Koordinatörü İbrahim Ekinci, Bölge Temsilcisi Hakan Kılıç, muhabir Eda Ergin katıldı. Toplantıda ilk söz alan KUTSO Başkanı Güral, “Kütahya her türlü yatırıma ev sahipliği yapabilecek donanıma sahip, misafir sermayeye sıcak, insan kaynağı ve yer açısından çok müsait durumda” dedi. 



Nafi Güral’ın toplantı ile ilgili değerlendirmesinde, “Öncelikle Dünya Gazetesi’ne çok teşekkür ediyorum. Kütahya’nın gelişimi için bu tür organizasyonlar büyük önem arz ediyor. Hem ilimizdeki yatırımların artması ve var olan yatırımların geliştirilmesi için neler yapılabileceği masaya yatırılacak, hem de bir durum değerlendirmesi yapılmış olacak" dedi. Kütahya her türlü yatırıma ev sahipliği yapabilecek donanıma sahip olduğunu ifade eden Güral, "Ülkemizde kaynakları değerlendirme konusunda sıkıntı var. Kütahya’da da durum böyle. Sanayisi gelişmiş illere bakıldığında karşımıza güzel örnekler çıkıyor. Biz bu iyi örnekleri geliştiremiyoruz. Yıllarca, Kütahya’daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı. Tam aksi olmalıydı, gerçekleşen kamu yatırımları bizleri cesaretlendirmeli, yeni yatırımlara yöneltmeliydi. Küçük ve orta ölçekli sanayi tesislerinin büyüme hevesi içinde olması gerekirdi. Bu süreçte oldukça zaman kaybetmiş olduk" diye konuştu. 


Misafir sermayeye sıcak bakıyoruz 


"Bir Kütahyalı olarak benim de başka illerde yatırımlarım var. Ancak hangi şehirde ne kazanırsam, sonunda Kütahya’ya getiriyorum" diyen Güral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buray gelecek yabancı sermaye de aynı yöntemi izleyecek. Yabancı yatırıma, misafir sermayeye ben de sıcak bakıyorum, çok önem veriyorum. Ancak bunun olması için öncelikle yerel dinamiklerin yeterli seviyede harekete geçmiş olması gerekiyor. Kazanılanların burada kalması çok önemli bir husus. Biz KUTSO olarak Valilik, Belediye, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşları ve gazetecilerle sürekli iletişim halindeyiz. Gerçekleştirdiğimiz işbirlikleriyle birçok toplantı düzenledik. Neler yapılabileceğini konuştuk, tartıştık. Birlikte ilerleme gayreti içindeyiz. Kütahya her türlü yatırıma ev sahipliği yapabilecek nitelikte. Burada gereklli olan bilgi birikimi mevcut. Altyapı konusunda da herhangi bir sıkıntımız yok." 


Makine ve kimyada yol alabiliriz 


Gelişmiş ülkelerde sanayinin yavaş yavaş terk edildiğini, fason üretimlerin artık Türkiye gibi ülkelerde gerçekleştirildiğini belirten Nafi Güral, "Sermayelerini fon olarak kullanıyorlar, marka değerleri artıyor. Buradaki katma değer de ellerine geçmiş oluyor. Türkiye’de 40 bine yakın yabancı sermaye mevcut. Bu şirketler arasında Türk ortaklıklar da var. Dünyada en çok patent İsviçre’de. Yaklaşık 700 yıllık bir sanayi geçmişleri var. Bizim sanayi geçmişimiz çok kısa. Ancak buna rağmen önemli yol kat ettiğimizi, ciddi adımlar attığımızı düşünüyorum" diye konuştu. 


Örneklerin iyi değerlendirilmesi ve Türkiye'nin de illerin de kendilerine has yol haritaları belirlemesi gerektiğini belirten Güral, "Özellikle Makine ve kimya endüstrisinde söz sahibi olacağımız kanaatindeyim. Bu alanlar, bu sektörler katma değeri en yüksek alanlar. Gerekli potansiyele sahibiz. Ortak bir amaç için birlikte hareket edersek başarıya ulaşmamız kaçınılmaz” dedi.



Dünya


Geri Dön