25 / 04 / 2024

NATO binasının dış cephe işine Metal Yapı talip oldu!

NATO binasının dış cephe işine Metal Yapı talip oldu!

Metal Yapı, Brüksel'de yapılacak ve dünyanın en büyük projeleri arasında yer alan NATO binasının giydirme işine talip oldu



Türkmenistan'dan Rusya, Katar ve Libya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada birçok binanın giydirme işini üstlenen Metal Yapı, Brüksel'de yapılacak ve dünyanın en büyük projeleri arasında yer alan NATO binasının giydirme işine talip oldu.

Metal Yapı Sistemleri CEO'su Bülent Özgül, "Brüksel'de dünyanın en büyük projelerinden olan NATO'nun işini alma ihtimalimiz var. Sadece giydirme cephesinin değeri 70 milyon Euro. Tamamı ise 1 milyar Euro.1-2 ay içinde bu proje netleşecek" diye konuştu. Bugüne kadar bine yakın projeye imza attıklarını ifade eden Özgül, Paris'te Le Monde Gazetesi, Fransız parlamenterlerinin büro binası, OECD'nin yeni binası, Charles De Gaulle Havaalanı satelit 4 projesi, Ukrayna'da Shaktar Donetsk Stadium'unun bu projelerden bazıları olduğunu söyledi.

2011 hedefinde Amerika'da var
Halen Fransa, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Ukrayna, Türkmenistan, İran, Katar, Libya ve Türkiye'de aktif şantiyeleri olduğunu ve buralarda 30'a yakın iş üstlendiklerin kaydeden Bülent Özgül, Avrupa başta olmak üzere baü ülkelerine ağırlık vereceklerini kaydetti. Özgül, 2009'da yatırımlarının yüzde 32'si gibi önemli bir bölümünün Rusya, Ukrayna ve Romanya'da, yüzde 12'sinin ise Avrupa'da iken 2010'da sonra ise Batı Avrupa ülkeleri ile bunların yer değiştirdiğini aktardı. Özgül, "Avrupa'da global kriz nedeni ile şu anda yatırımlar birikiyor. Daha sonra bunlar çığ gibi gelebilir. Ayrıca doğuda artık çok fazla gidecek yer yok. Orada artık Çin var. Bu yüzden önceki yıllarda olduğu gibi batıya yöneleceğiz" açıklamasını yaptı. 2011 yılında Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika'nın başka ülkeleri ile Doğu Avrupa'da, Bulgaristan'ı ve ABD'yi düşündüklerini aktaran Özgül, Amerika'da ciddi temaslara başladıklanm şimdiden testlerini Amerikan normlarına göre ayarlamaya başladıklarını anlam.

Çatalca'da 70 bin metrekare alan üzerine kurulu 12 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde yıllık 250 bin metrekare üretim kapasitesine sahip olduklarını açıklayan Özgül, bunun dışında Ukrayna Kiev'de 4 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde de üretim yaptıklarını kaydetti. Romanya'da depoları bulunduğunu aktaran Özgül, "Belçika'nın başkenti Brüksel'de panel toplama merkezi açma hedefimiz var" dedi.

Seyrantepe Stadının cephesini de yapıyor
Bülent Özgül, 2009'da Türkiye'de yüzde 2.5 oranında is alırken, bu yıl oranın yüzde 10-15'e çıkmasını beklediklerini söyleyerek, "Dünya ekonomisi küçülüyor, Türkiye ekonomisi ise büyüyor. Bu nedenle de biraz ice döndük" dedi. Yurtiçinde Galatasaray'ın Seyrantepe Stadı, Tarabya Oteli ve Akmerkez'in dıs cephe kaplama isini yaptıklarını ifade eden Özgül şunları söyledi: "Akmerkez'e yapılacak cephenin imalatını tamamladık. Proje başlayınca montajını yapacağız. İki farklı cam rengi dalga formunda yapıldı. 3 boyutlu bükümlerin yer aldığı cam kaplama cephe bölgeye mimari bir değer katacak."

"Dünyanın en iyisi olacağız"
Yılda 30-35 proje aldıklarını anlatan Bülent Özgül, bundan sonraki hedeflerini 2023 yılma göre yapaklarını söyledi. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'de dünyanm en iyi cephe firması olmayı amaçladıklarını aktaran Özgül, "2000'den 2005'e kadar Avrupa'nın ilk 5 firması araşma girme hedefi koymuştuk. Bu amaca ulaşmak için stratejimiz 8 temel yeteneğimizi geliştirmek oldu. Bunlar; Ar-Ge, mühendislik, kendi CNC makinalanmızı yapmak, ofis otomasyonu, dış ticaret kabiliyetimiz geliştirmek, verimlilik, mekanizasyon aletlerimizi kendimiz yapmak ve laboratuar ekipmanlarımızı yapmaktı. Bu strateji ile 5 yıl çalışarak Avrupa'nın ilk 5 firması arasına girdik" dedi. Ancak belirli bir boyuta gelince artık büyüklük kavramı önemini yitirdiğini dile getiren Özgül, "Biz yaklaşık 940 kişiyiz, artık bu büyüklüğü artırmak istemiyoruz. 2023 yılında kalitesiyle dünyanın en iyi firması olmak istiyoruz" diye konuştu.

Artık tasarım öne çıkıyor
Dış cephe kaplama pazarı hakkında bilgi veren Metal Yapı İş Geliştirme Müdürü Bahadır Dönmez ise, artık dünyada iş yapan çok ciddi danışman ve müşavir firmalarla çalıştıklarını söyledi. "Biz Metal Yapı olarak ciddi bir yatırım ve ciddi bir personele sahip olduğumuz için karşı tarafın isteklerine çok rahat cevap verebiliyoruz" diyen Dönmez, "Artık herkes farklı bir tasarım ve mimari proje istendiği için bu tarz firmaların var olması gerekiyor" dedi. Dönmez, Türkiye'de de cephe kaplama malzemesinde kalite anlayışının arttığını ahlattı. Eskiden birçok binanın sadece mavi cam gri levha ile kaplandığım kaydeden Dönmez, son dönemde ciddi firmaları çok şey kattığım söyledi.
Leyla İlhan/Dünya


Geri Dön