26 / 04 / 2024

Nazilli, 3 milyarlık NAP projesi ile Ege'nin yıldızı olacak

Nazilli, 3 milyarlık NAP projesi ile Ege'nin yıldızı olacak

Nazilli Ticaret Odası Başkanı Gültekin Kılınç, uzun yaşamın merkezi olarak bilinen bölgede hayata geçecek 'Gelişim ve Kalkınma Projesi' sayesinde ilçenin sağlıklı yaşamın merkezi haline geleceğini açıkladı



Ali Gültekin Kılınç, Ali çelik, Caner Yıldız, Saim Aysan, Faruk Ercan bölgede incelemelerde bulundu.

Aydın, Kestel havzasında 250 bin dönüm kamu arazisi üzerinde uygulanacak Nazilli Gelişim ve Kalkınma Projesi (NAP) sayesinde Ege Bölgesi'nin turizm, sağlık, uzun yaşam kenti ve sağlıklı yaşamın merkezi haline gelecek. Nazilli ve Aydın için çok önemli bir proje olan NAP'ın, Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi Aydın'ın gelişim ve kalkınma projesi olarak hayata geçeceğini belirten Nazilli Ticaret Odası Başkanı Ali Gültekin Kılınç, 'Kestel havzasında atıl durumda bulunan 250 bin dönüm arazi üzerinde planlanan NAP projesi, Nazilli için tarihi değer taşıyacak. çevresindeki il ve ilçeler için de hayat damarı olacak' dedi.
3 milyar liraya mal olması beklenen proje hayata geçtiğinde bölgede 12 ay turizm hareketi yaşanacak.

CAZİBE MERKEZİ
Milattan önceki dönemlerde Anadolu ve Avrupa coğrafyasında yaşayan zengin kavimlerin Sultanhisar Nysa, Karacasu Afrodisyas, Pamukkale Hierapolis gibi antik kentlere gelerek uzun süre tatil yaptıklarını anlatan Kılınç, tarih boyunca sağlık ve dinlenme amaçlı cazibe merkezi olan coğrafyayı günümüzde de çekici hale getireceklerini ifade etti. Türkiye'de uzun yaşamın merkezi olan Nazilli'de bölgeye yoğun talep olduğunun altını çizen Kılınç, 'Sağlıklı ve uzun yaşamın merkezi olarak bilinen Nazilli'nin bu özelliği gündemdeyken bunu değerlendirmeliyiz. Kestel bölgesi bu projeye uygun bulundu. Durasallı köyünde 410 bin metrekare alan, Sağlık Bakanlığı'na fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi yapılması amacıyla devredilerek projenin en önemli adımlarından biri başlatıldı' diye konuştu.

ALTYAPI HAZIR
Denizli'de 2010 yılı başında yapılan Ege Bölgesi Ekonomik Koordinasyon toplantısında Aydın ilinin sorunları ve çözüm önerileri raporunda 'Nazilli Kestel Havzası Turizm ve Sağlık Projesi'nin Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki yatırımcı bakanlara sunulduğunu kaydeden Kılınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de 14 Mayıs 2010'daki Aydın ziyareti sorasında NAP projesinin sunulduğunu hatırlattı.
Kestel havzasında 250 bin dönüm kamu arazisi üzerinde termal kaynakların üzerine lüks termal oteller, ileri yaşlılar bakım merkezi, sağlıklı yaşam merkezleri, sporcular için kamp merkezleri ve futbol ve atletizm tesisleri ve iyi tarım yapılan organik seralar kurmayı hedeflediklerini aktaran Kılınç, 'Aydın milletvekilleri, Nazilli Kaymakamlığı, yerel yönetimlerle bölgemiz işadamları olarak bu projeye sahip çıkıyoruz' açıklamasında bulundu.

TURİZMİN BAşžKENTİ
Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Aydıner ile yaptıkları görüşmeler sonucunda destek sözü aldıklarını dile getiren Kılınç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Yapımı süren yüksek kaliteli karayolu bölgeyi Denizli-İzmir karayoluna bağlanacak. Turizm teşvik alanı olarak özel teşebbüs buraya yatırım yapacak. MTA'nın ihalesini yaptığı ve 20 milyon dolara satılan Nazilli havzasında 130 derece üzerinde ve mineral yoğunluğu çok yüksek olan termal sularımız sağlık turizmine kazandırılacak. Köy tüzel kişiliği ve hazineye ait olmak üzere 250 bin metrekare iskan yapılmamış bakir alanı, tabiat güzelliği ve iklimiyle turizme kazandıracağız. Bodrum, çeşme ve Antalya gibi turizme kazandırılacak olan Nazilli'nin 5 kilometre doğusunda yer alan Kestel Havzası, ileriki yıllarda Denizli-Nazilli arasında yapımı planlanan havaalanının da tamamlanmasıyla Türkiye'nin turizm başkenti olacak.'

Fizik tedavi merkezi kalkınmada başlangıç
Nazilli Ticaret Odası'nın yetki alanında olan Nazilli, Sultanhisar, Yenipazar, Bozdoğan, Karacasu, Kuyucak ve Buharkent'le birlikte 7 ilçenin kalkınmasında NAP öncü olacak. Turizm, sağlık ve tarımsal alandaki projelere Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere, Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ve Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız da destek veriyor. NAP projesinin bir parçası olan merkez, Nazilli'nin en önemli projeleri arasında yer alıyor. Bu bölgedeki sağlık turizmi, fizik tedavi merkeziyle başlayacak ve bölgedeki ekonomik kalkınma hızlanacak.

Termal kaynaklar yatırımcıyı çekecek
Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin yapımının hızlandığını belirterek, bölgedeki MTA tarafından açılan 130 derecelik termal kaynakların yatırımcı için cazibe olacağını ifade etti. Yıldız, 'MTA'nın açtığı termal su, mineral açısından çok zengin. Hazineye ait 410 dekarlık araziyi Sağlık Bakanlığı'na tahsis ettik ve tapusunu verdik. Burada fizik tedavi ve rehabilitasyon bölge hastanesi yapımı Aydın ve Nazilli'de herkes el ele verdi. Devlet ve özel teşebbüsün yatırımları ile burası kalkınmada büyük ivme kazanacak' dedi.

Neler yapılacak
* 5 yıldızlı sağlık turizmine yönelik termal oteller.
* İleri yaşlılar bakım merkezler.
* Uzun yaşam merkezleri.
* Sporcu kafilelerinin kamp yapabileceği modern spor kompleksleri.
* Termal suyla ısıtılan organik seralar.
* Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi.
* Denizli-İzmir karayoluna bağlanacak olan yüksek kaliteli karayolu.
* Nazilli-Denizli arasında yeni bir havaalanı.
* İşadamlarının yatırım yapmalarını sağlamak için arazi temini.
YeniAsır/Ali Soydemir


Geri Dön