27 / 04 / 2024

Nazilli'de kira fiyatlarının düşmesi zor!

Nazilli'de kira fiyatlarının düşmesi zor!

Nazilli’de artan ev fiyatları ve kira fiyatlarına vatandaşın artan tepkilerini inşaatçı Erkan Erkoç ile konuşuldu. Erkoç, kira fiyatlarının bu gidişle düşmesinin zor olduğunu söyledi.



Nazilli’de artan ev fiyatları ve kira fiyatlarına vatandaşın artan tepkilerini inşaatçı Erkan Erkoç ile konuşuldu. Erkoç İnşaatın sahibi olan başarılı iş adamı kira fiyatlarından ev satın alma fiyatlarına, uzun çarşıdaki dükkan kiralarından yeni açılacak AVM’ye kadar çarpıcı tespitlerde bulundu.


Nazilli’de imar alanları açılmadığı sürece dar bir bölgede kalan inşaat sektörünün gelişimi için Nazilli Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Erkoç, kira fiyatlarının bu gidişle düşmesinin zor olduğunu söyledi.

 “Nazilli dar bir bölgeye sıkışmış durumda”


Nazilli’de konut dağılımın dar bir bölgede kaldığını ifade eden Erkoç, imara açılacak yeni yerlerin hem satıcıyı hem yatırımcıyı rahatlatacağını kaydetti. Erkoç, “Nazilli’de son 5 yılda inşaat sektöründe bir yoğunlaşma oldu. Hükümetlerin devamlılığı inşaat sektörünün devamlılığını sağlıyor. İnşaat Türkiye’de kazancın en çok olduğu sektör. Türkiye’de de AK Parti döneminde inşaat sektörü ivme kazandı. Büyürken de tabi ki modern binalar yapıldı. Yeni inşaatların doğal olarak eski binalara göre fiyatları daha pahalı. Özellikle Nazilli’de fiyatların yüksek olmasının sebeplerinden bir tanesi arsa fiyatlarının yüksek olmasıdır. Şehir bir bölgeye sıkışmış durumda. Böyle olması şehrimizde fiyatların yüksek olmasına sebep oluyor. Özellikle yatırımcılar kiralamayı üniversite öğrencilerine endeksleyerek 700, 800 liraya evlerini kiralıyorlar. Nazilli için bu fiyatlar cidden yüksek. Bu şehir emekli şehri. Gelir düzeyi de belli. Vasıfsız bir ev bile bugün 500 TL. Bunların önüne geçmenin şansı yok. Çünkü bunlar insanların yatırım için aldığı evler. Burada önemli olan Nazilli Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin imara açacağı alanlar çok önemli. Büyük bir yere imar açar ve müteahhit firmalarına uygun rakamlara verilirse en azından buradaki ev fiyatları da düşük olur. Ortalama kiralarda da düşme görülür. Böyle olmadığı için bir yere yoğunlaşıldığı zaman ev fiyatları otomatikman artıyor. Günümüzde 400 bin TL’ye evler satılmaya çalışılıyor. Burada o fiyatlara ev alacak insan sayısı parmakla zor sayılır. İnşaatın sürekliliğinin olması çalışan insanlarımız için iyi. İnşaattan geçimini sağlayan insanımız çok. Hükümetin de inşaat sektörüne desteği çok. Bu süreç içerisinde çok ev yapıldı. Satılmayı bekleyen birçok daire var. Yeşil Mahalle ve Zafer Mahallesi’ne doğru yerleşim kayması var. İnsanlar daha rahat binalarda daha ferah yerlerde oturmak istiyorlar. İmara açılan en iyi yerlerden biri Zafer Mahallesidir. İnsanlar dar sokaklarda bitişik binalarda yaşamaktan sıkıldı. İnşallah sektör daha da gelişler. Yılbaşından sonra kredi faizlerinin düşmesini bekliyoruz. Burada kiraların düşmesi zor gözüküyor. Sıkışmış bir bölgede inşaat yapılırsa kiralar düşmez. Konut kredi faizleri şuan düşme eğiliminde. Yılbaşından sonra daha iyi olur. Yeni yılda yeni Türkiye’de daha güzel şeyler bekliyoruz” dedi.


“TOKİ’nin Nazilli’ye gelmesini destekliyorum”


“TOKİ demek buradaki dar gelirli ailelere müteahhittin satamayacağı, cüzi rakamlara ev sahibi olabilmektir. Oradan ev alacak olan insanların müteahhitle bir diyalogu olamaz. Bizim sattığımız bir ev en az 150 bin TL. Bu TOKİ’de ise daha ucuz rakamlarda. TOKİ’nin gelmesi kira fiyatlarını da düşürmez. Çünkü oradaki insanlar zaten ev sahibi olmak için TOKİ’den ev alacaklar. Kiraya ev vermeyecekler. Evsiz olanlar ev sahibi olacak. Nazilli’de dar gelirleri ailelerin ev sahibi olmasını isterim. Herkes rahat, huzurlu bir şekilde yaşamayı hak ediyor.”


 “AVM, Uzun Çarşı’daki dükkan fiyatlarını kıracaktır”


 Nazilli’ye yeni yapılacak Alışveriş Merkezi’nin şehrin çevresini değiştireceğini ifade eden genç işadamı, Uzun Çarşı’da bulunan dükkanların fahiş kira bedellerinin de düşeceğini öngördüğünü dile getirdi. Erkoç, “150 bin nüfuslu Nazillimizde insanlar Uzun Çarşı’dan kolay kolay alışveriş yapamıyor. Bunun nedeni de kira fiyatlarının uçmuş olmasıdır. Dükkan işletenler sattığı malın üzerine daha da koyarak satmaya çalışıyor. Bugün Aydın’da alışveriş merkezinde hepimiz geziyoruz. Sadece Aydın’da bulunan AVM’de Aydınlılar yok. Bozdoğanlı, Nazillili, Köşklülerin hepsi geliyor. Yani geniş kapsamlı alışveriş fırsatından yararlanıyor insanlar. Bugün orada herkesin alma gücü var. Nazilli’de açılacak olan AVM’nin Nazillimize bir ivme kazandıracağını ve insanlara ferah huzurlu alışveriş imkanı sunacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımız hem yemek yiyip, hem eğlenebilecek, alışveriş yaparak stres atacaktır. AVM yapılmasını istememdeki en büyük neden, çarşıda bulunan kiraların düşmesi olacaktır. Çünkü buradaki mal sahipleri kira ile geçiniyor. İnsanlar artık çarşıdaki dükkanlara karşı önyargılı. Vatandaş buradan bir gömlek alsam fiyatı pahalıdır diyor  ve en iyisi hem gezerim hem de seçenek çok diyerekten Aydın ya da Denizli’ye gidiyor. Mal sahibi iş yerini açıyor. Daha sonra fahiş fiyatlara dükkanını devrediyor. Kiralar daha uygun olsa, insanlar daha ucuz mal satacak. 10 bin TL, 12 bin TL kiraları çıkarmak kolay değil. AVM’nin açılması Nazilli için bir kazançtır” diye konuştu.



Engin KOCAMAN/Adalet


Geri Dön