28 / 03 / 2024

Nazım Biçer: Adana'nın imar sorunu ev fiyatlarını arttırıyor!

Nazım Biçer: Adana'nın imar sorunu ev fiyatlarını arttırıyor!

Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, kentteki bakir arsaların imara açılamaması nedeniyle ev fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.



Adana'da inşaat sektöründe en önemli olan şeyin arsa haline geldiğini belirten Biçer, bunun çözümü için tüm belediyelerin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Biçer "Adana'nın imar problemleri nedeniyle inşaat sektöründe en önemli gider arsa maliyetidir. Adana'nın en büyük sorunlarından bir tanesi plansızlık. Bir plan yapamıyoruz onun altında da uygun projelendiremiyoruz. Mesela Adana'nın yapması gereken belediyelerin yapması gereken konut arsa alanı üretmek. Şimdi mevcut kent merkezindeki yerlerimiz çok değerli" dedi. 


UZUN VADELİ PROJELERE İHTİYAÇ VAR 

Adana'nın uzun yıllar uygulanacak projelere ihtiyacı olduğunu belirten Biçer şöyle konuştu: 10 15 yıl sonra kent ne tarafa doğru kayacak tarzında bir stratejik plan olmuş olsa en azından bu sektörde olanlar buna gore çalışma yapar. Neresi değerlenecek neresi değerlenmeyecek en azından buna bir vizyon projesi oluşturabilirler. Mesela A belediye başkanı geldiği zaman X mevkii, B belediye başkanı geldiği zaman Y mevkii değerleniyor. Özellikle imar, teknik konular, belediye başkanlaıının inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli konulardır. Yurt dışında bu böyledir. Teknik insanlar, plancılar, mimarlar, inşaat mühendisleri, teknik elemanlar, bu konuda yönlendiricidir. Zaten kentin fiziki koşulları bellidir. 

Kısa, orta ve uzun vaade de çalışmalarım yaparlar. Ona gore bunu da herkese şeffaf bir şekilde söylerler. Yani arsa spekülasyonlarının da önüne geçmiş olurlar. Yani vatandaş bilir. 10 yıl sonra şehir ne tarafa kayacak. Ama şuan da biz bilemiyoruz. Çok kısa vaade de belediye başkanımız orayı imara açabiliyor." 


İMARA KAPALI ALAN ÇOK 

Kentte imara kapalı alanın çok olmasının büyük bir sıkıntı olduğunu beliıten Biçer şöyle devam etti: "Yer çok var ama imara kapalı olduğu için bunu çözemiyorlar. Imar sorunlarını da çözemedikleri için her şey kilitleniyor. İmarı da niye çözemiyorlar? Bu konu biraz karışık.  Şöyle, Adana'nın imarıyla çok fazla oynandı. İmar değiştiği için iş çok karıştı. Bunu ilk haline kadar dönüp, tarladan arsaya geçerken durumu neydi bundan sonra takibini yapıp ondan sonra karar vermek lazım. Ayrıca imara açmak kadar, alt yapı hizmeti de önemli, imara açüan yere yol yapılması, alt yapı, elektrik, doğalgaz da götürmek gerekiyor. Daha sonra yatırımcıyı oraya yönlendirmek gerekiyor. Bunun için ben şunu söylüyorum, her yeri imara açıp kısa, orta ve uzun vade de planlar yapılması lazım. Her yerin imarını yapın, imara açın. Bazı yerleri istediğiniz yerleri cazip hale getirebilirsiniz. Mesela çok uzakta bir bölgenin değerlenmesini istiyorsanız kamu eliyle oraya biı takım yatırımlar yapın. Belediyenin hizmet alanlarını yapabilirsiniz. Sosyal donatılarım yapabilirsiniz. Oraları cazip hale getirirsiniz. Yani bir diktatörlük rejimindeki gibi ben burayr kapatıyorum şurayı kapatıyorum deme gibi bir şey serbest piyasada çok zor. Oluyor mu oluyor. 


Hürriyet


Geri Dön