24 / 04 / 2024

Nazım Biçer: İmar sorunu Adana'yı kilitliyor!

Nazım Biçer: İmar sorunu Adana'yı kilitliyor!

İmar sorunu Adana'yı kilitliyor. İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, imar, ulaşım ve altyapı problemlerinin Adana'nın temel sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.



Adana'nın çarpık kentleşmesini yaratan bu konuları sorun olmaktan çıkaracak adımların ne yazık ki bir türlü anlamadığını belirten Nazım Biçer, özellikle imar sorunlarına dikkat çekti. 

Adana'da imar konularında yaşanan sorunlara sürekli yenilerinin eklendiğini ve bu durumun kentte ciddi sıkıntılara yol açtığını vurgulayan eden Biçer, "İmar planlarında, bütünsellikten uzak ve sağlıklı bir değerlendirmeye dayanmadan yapılan değişiklikler itirazlara neden oluyor. İtirazlara dayanan mahkeme kararlan da itirazın yapıldığı bölgeyi etkileyerek kilitlenme yaratıyor" dedi. 

Belediye meclislerinin gündeminin büyük bölümünü plan itirazlarının kapsadığını kaydeden Biçer, her kabul edilen itirazın planın yeniden yapılmasını zorunlu kıldığını, bu nedenle kilitlenme sürecinin uzadığını, planın kullanılamaz hale gelerek sorunların derinleştiğini vurguladı. Planlara itirazı dolayısıyla açılan davaları azaltacak, imar kilitlenmesinin yarattığı mağduriyetleri ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasının şart olduğunu ifade eden Biçer, "Adana'daki imar sorunlarının temeline baktığımızda planlar arasındaki uyumsuzluğun en önemli nedenlerden biri olduğunu görmekteyiz. Revizyon planları genel planla uyum içinde ele alınmamakta, tanınan yoğunluklar planlar arasında farklılık içermekte, bu da çelişkilere, haksızlıklara ve itirazlara neden olmaktadır" diye konuştu. 

İmarından, ulaşımına ve altyapısına kadar çelişkiler yumağı halinde olan Adana'da tüm bu sorunların temeline inen ve sorunları ortadan kaldıracak adımlar atılması beklenirken, yeni projelerden söz edildiğini anımsatan Biçer, "Vatandaş parlak projeler yerine temel sorunlarına çözüm beklemektedir" diye konuştu. Biçer ulaşım ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Ulaşım Çalıştayı'nda sorunlar ele alınmış, değerlendirmeler yapılmış olmasına rağmen, katılımcı uzman konukların Çalıştay'da dile getirdikleri, salonda yok olup gitmiştir. Çalıştay sonucunun bir raporla yansıtılmaması, Çalıştay'ın ardından ulaşımın çözümüne ilişkin sürecin başlatılmaması hayal kırıklığı yaratmıştır. Yerel yöneticilerimizin, bugün aldıkları kararların gelecek kuşakların yaşamını ve geleceğini etkileyeceğini unutmayarak sorumluluklarının gereği olarak imar sorunu ve diğer tüm sorunların çözümü konusunda kararlı, sağlıklı adımlar atmaları gerekmektedir. 

Planlamada üst ölçekli planların ıevize edilmesi, tek ve bütüncül bir nazım imar planının hazırlanması, yapılaşma yoğunluğu sonradan değiştirilen alanlarda mümkün olduğunca önceden verilen imar koşullarının yeniden sağlanmasına çalışılmalıdır. Yapılaşmamış alanlarda ise gerek hazırlanan imar planında gerekse uygulamada, öncelikle kök parsele dönüş yapılarak yeniden uygulama yapılması yolu denenmelidir. Yeni oluşacak imar parsellerinin ise mümkün olduğunca yeterli miktarda kök parselden verilmesi sağlanmalıdır."


Adana Beş Ocak


Geri Dön