25 / 04 / 2024

Nazım imar planı nasıl onaylanır?

Nazım imar planı nasıl onaylanır?

Bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, potansiyel konut sayısı, ulaşım sistemleri gibi faktörlerin değerlendirmeye alındığı rapora nazım imar planı deniyor. Peki, nazım imar planı nasıl onaylanır?



Nazım imar planı nasıl onaylanır?

Nazım imar planlarında o bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, potansiyel konut sayısı, ulaşım sistemleri ve yerleşme alanının büyüme yönü gibi faktörler değerlendirmeye alınıyor.


Nazım imar planları genelde 1/25.000 veya 1/5000 gibi ölçekler olarak hazırlanıyor. Nazım imar planları şehrin gelecekteki alabileceği planı gösteriyor. 


1/ 25.000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının dışında 1/1000 ölçekli nazım imar planları da kullanılıyor.  1/1000 ölçekli nazım imar planı onaylanmış hazır haritalar üzerinde kadastro yapısı incelenmiş nazım imar planları esaslarına uygun bir şekilde çizilen raporla hazırlanmış ve sunulmuş planlar olarak biliniyor.


Muhtelif bölgelerin yapı adaları, bu bölgelerin yoğunluğu ve yolları uygulama içerisinde esas alınıyor. Uygulama aşamaları ve diğer ayrıntılı bilgiler bu ölçekteki nazım imar planlarının içerisinde yer alıyor. 


Nazım imar planının onaylanması... 

Plan resmi yazı ile meclise gönderiliyor. 

Mecliste onaylanıyor.

Onaylanan plan ilgili birime gönderiliyor.

İlgili birim planda gerekli düzeltmeleri yapar ve yedi takım çoğaltıp başkan'a onaylatılıyor. 

Dağıtım yapılıyor. 

Plan harita müdürlüğü tarafından askıya çıkarılıyor. 

Askı süresince yapılan itirazlar değerlendiriliyor. 

Değerlendirmeler meclise iletiliyor. 

Meclisin vereceği karar doğrultusunda gerekli işlemler yapılıyor.


Nazım imar planı yapım süreci!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön