19 / 04 / 2024

Nazım imar planı nereden alınır?

Nazım imar planı nereden alınır?

Nazım imar planlarında o bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, potansiyel konut sayısı, ulaşım sistemleri ve yerleşme alanının büyüme yönü gibi faktörler değerlendirmeye alınıyor. Peki, nazım imar planı nereden alınır?



Nazım imar planı nereden alınır?

Varsa bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarını gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan ve genelde 1/25.000 ölçekli planlara nazım imar planı deniyor.


1/ 25.000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının dışında 1/1000 ölçekli nazım imar planları da kullanılıyor. 1/1000 ölçekli nazım imar planı onaylanmış hazır haritalar üzerinde kadastro yapısı incelenmiş nazım imar planları esaslarına uygun bir şekilde çizilen planlar olarak karşımıza çıkıyor.


Muhtelif bölgelerin yapı adaları, bu bölgelerin yoğunluğu ve yolları uygulama içerisinde esas alınıyor. Uygulama aşamaları ve diğer ayrıntılı bilgiler bu ölçekteki nazım imar planlarının içerisinde yer alıyor. 


Nazım imar planının kimler tarafında yapılabileceği "İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar” yönetmeliğinin 6. maddesinin B fıkrasında açıklanıyor. 


Açıklamaya göre, "Planlama işlerini yapacak müelliflerde, Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı veya mimar ünvanları alarak mezun olmaları veya bu disiplinlerden birinde lisans üstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve ünvanlarını kazanmış olması gerekiyor. 


Nazım imar planı taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınıyor. İmar durum belgesini almak için bir dilekçe ile belediyeye gidilmesi gerekiyor. 


1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön