26 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım: 2015 inşat sektörü için dönüm noktası olacak!

Nazmi Durbakayım: 2015 inşat sektörü için dönüm noktası olacak!

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmı Durbakayım, 2015'te toplamda 500 bin konutun ilk el satışının gerçekleşebileceğini söyledi...



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuşan Durbakayım, 2015'in ortasında yapılacak genel seçimlerin yıla damga vuracağını belirterek, "Haziran başında yapılacak seçim sonucu, hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak" dedi. Yerli ve yabancı alıcıların seçime endeksli bir tavır sergileyeceğini ifade eden Durbakayım gayrimenkul sektörünün de bu süreci feyz alan bir trend izleyeceğini söyledi. Durbakayım, sektördeki yeni projeler ve satışların da seçimden bir iki ay önce "bekle-gör" pozisyonuna geçeceği yönünde olasılığın ağırlık kazanacağını ifade etti.


Seçim beklentisinin yılın en az bir çeyreğini yok edeceği yorumunda bulunan Durbakayım "Genel seçimin tek iyi bir tarafı seçim ekonomisinin devreye girecek ve alt/ üst yapı yatırımlarının ön plana çıkaracak olmasıdır. Gerek Türkiye ekonomisindeki büyüme gerekse inşaat sektöründeki büyüme; son yılların en yüksek seviyesinde gerçekleşebilir. Bu büyüme 2015'in ilk ve ikinci çeyreğinde net olarak görülecektir diye düşünüyorum. Seçim sonucuna göre bu büyüme oranı, yılın diğer dönemlerine sirayet edebilecektir. Ancak bu büyümenin, konut satışlarından kaynaklanacağını veya yeni proje satışlarına dayandığını söylemek hayalperestlik olur. Aynı şekilde gayrimenkul sektörüne çok büyük bir katkı sağlayacağını da söyleyemeyiz. Ancak birbirinden bağımsız dalgalanmalara karşın inşaat sektörünün genel büyümesinin 2015 sonu itibariyle yüzde 13-14 civarında olmasını beklemekteyiz" açıklanmasında bulundu.

"500 bin konut satışı bekliyoruz"

2014 yılında bir önceki yıla paralel bir satış grafiği oluştuğunu açıklayan İNDER Başkanı Durbakayım, 2013 yılında toplam 1 milyon 157 bin konut satıldığını ve bunun 529 binin ilk el satış olduğunu belirtti. 2014 yılının ilk 11 ayında da toplamda bir milyonu aşan konut satışında ilk el satışlarının 475,7 bin adet olduğunu hatırlatan Durbakayım, 2015'te de benzer rakamların ortaya çıkmasını ve toplamda 500 bin konutun ilk el satışının gerçekleşebileceğini aktardı.


"2015'te üreticiler unutulmasın"

Başkan Durbakayım 2015'te sektörü ve üreticileri destekleyecek yasal düzenlemelerin çıkması yönünde umut beslediklerini söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Tüketici yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de destekleyen/koruyan düzenlemeler bekliyoruz. Tüketici daima bizlerin velinimeti olmuştur. Tüketiciye ürünü satarken gösterdiği ilgi ve alakayı satış sonrası da gösterebilen ürününün arkasında duran firmalar daima kazanmıştır. Sektördeki çürük elmaların verdiği zararlar, tüm sektöre mal edilmeye çalışmamalı. Çıkan Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Ancak basiretli bir tüccarın davranması gerektiği gibi davranması işin doğası iken bu kanun ve yönetmelikte yer alan bazı hususlar üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte. Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmaz ise tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır."


Dünya


Geri Dön