18 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım: Konut işinde bir disiplin bekliyoruz!

Nazmi Durbakayım: Konut işinde bir disiplin bekliyoruz!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım:  Berbere bile dükkan açarken sertifika gerekiyor, biz de devletten konut işinde bir disiplin bekliyoruz...



Berbere bile dükkan açarken sertifika gerekiyor, biz de devletten konut işinde bir disiplin bekliyoruz diyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 'a göre, '30-40 bin metrekare inşaat yapacağım' diyenden 10 bin metrekarelik deneyim aranmalı ya da deneyim ortaklığına teşvik edilmeli. Gayrimenkulun uzun vadeli yatırım olduğunu ve ülkenin kaynaklarının da harcandığını belirten Durbakayım, 'İnsanlar bir daha bir araya getirmekte zorlanacakları parayı konuta yatırırlar. Dolayısıyla konut işine merak sarıp da deneyimi olmayanlar 2-3 yıl sonra 'kapattım, gidiyorum' diyememeli. Bunun için önlem alınmalı' dedi.

İnşaat mühendisliğinden mezun olunca 'iş bulamadığı için' kendi işini kurup 1980'lere kadar taşeron işler yaparak inşaat sektöründe yol alan Nazmi Durbakayım, bugün, kurucusu olduğu yıllık yaklaşık 250 milyon liralık iş hacmine sahip Teknik Yapı ile yılda 1500-2 bin konuta imza atıyor.
Taahhüt işlerinde ve ağırlıklı olarak sanayi binalarında onlarca, yıllık deneyimi olan Durbakayım, bugün hemen her sektörden sanayicinin girdiği toplu konut işinin aslında sektörün en karmaşık, ince alanı olduğunu belirtiyor.

Durbakayım'a göre, konut inşaatına giren şirketlerin '2-3 yıl içinde dükkanı kapattım, ben bu işten çıkıyorum' diyememesi için önlem alınması gerekiyor. 'Bu işe uzun vadeli bakılmalı' diyen Durbakayım, nasıl ki bir aracın satış sonrasında servisi olmadan değer kazanması ya da kullanımı mümkün değilse konutta da firmanın arkasında olmaması duru ¬munda projenin prim yapmayacağını düşünüyor.

Durbakayım, sektördeki deneyim ve gözlemlerini şöyle anlatıyor: 'Konut işine 2005'te, bireysel kredilerin iş ¬levsel hale gelmesi, TOKİ'nin gebr paylaşımı modeline başlaması ve Türk insanının parasının yönünü yeniden gayrimenkule çevirmesiyle odaklandık. 2005'ten bu yana 7 bin konut ürettik ve ürettiğimiz ortalama 1500'ü sattık. Tabii artık konutta da tıpkı otomobilde olduğu gibi satış sonrası hizmet önemli. çünkü asıl patron nihai tüketici. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla oradan olumlu not almanız için projenizin prim yapması da gerekir. Bir projenin prim yapmasının yolu, şirketin onun arkasında durmasından geçer. Doğru yerde doğru işi yapar, hedef kitlenizi iyi etüt eden Durbakayım, 'Ancak her aşamasında ve her yönüyle kontrol edemediğimiz şekilde büyütmek istemiyoruz'   diyor. Durbakayım, hala inşaat mühendisliğini sürdürdüğünü, bilgilerini güncel tutmak için alanıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini be lirtiyor.

Kullanım maliyetini azaltmak için önlemler alıyor
 
Nazmi Durbakayım, gayrimenkulde sahip olmamn maliyeti kadar kullanım maliyetinin de önemine dikkat çekerken bunun için önlem aldıklarını belirtti. Durbakayım bu konuda şunları aktardı: Kullanım maliyetlerini asgariye indirmek için iki yöntem uyguluyoruz. Ü®lki su, ısı, ses tasarrufu sağlayan malzemeler kullanıyoruz. (Betofiber, şebeke suyunun mutfak malzemelerine uyumunu sağlayan donanım vs.) Diğer taraftan gerçekleştirdiğimiz sitelerde taahhüt ettiğimiz yaşantı için gerekli hizmetlerin kaliteli ve ekonomik olması için kendi firmamız hizmet ediyor. Bunun için Aktif Yaşam ve Teknik Güvenlik şirketlerini kurduk. Bu iki şirketimizin amacı kar etmek değil. Teknik Yapı markasının müşterilerine verdiği güvenin devamını sağlamak ve müşteri memnuniyetini satış sonrasında da sürdürmek. Bu iki şirket Teknik Yapı'mn sinerjisinden faydalanarak görevini oldukça düşük maliyetle ve kaliteli olarak yapıyor. Nitekim bu iki şirketin hizmet verdiği Uplife Park ve Dilman Tovvers projelerimizdeki aidat tutarları emsallerinin yüzde 25-30 daha aşağısında... Ayrıca hemen her projemizde insanların kendilerine vakit ayırabilmesine olanak sağlayacak hizmetleri veriyoruz.
Cumhuriyet

 


Geri Dön