29 / 03 / 2024

Nazmi Durbakayım: TOKİ arsa göstersin, ucuza konut satalım

Nazmi Durbakayım: TOKİ arsa göstersin, ucuza konut satalım

Teknik Yapı Holding'in patronu Nazmi Durbakayım:' İstanbul'daki inşaat maliyetlerinde arsa payı yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişti.'



Son 6 projesini kendi arsaları üzerinde gerçekleştirdiğini belirten Durbakayım, kat karşılığı ya da hasılat paylaşımının tüketiciye satılan dairelerin fiyatını artırdığını ifade etti. Arsa maliyetinin azalması halinde konut fiyatlarının büyük ölçüde düşeceğini anlatan Durbakayım şu öneride bulundu: "TOKİ'nin elindeki Hazine arsalarına biz müteahhit olarak konut yapalım, halka ucuza ev satalım. Arsa bedelini  TOKİ  ev alanlardan düşük bedelle tahsil etsin. Türkiye'nin konut sorunu ancak böyle çözülür. Biz arsadan değil müteahhitlikten para kazanalım." Peşin para ve toplu alımla inşaat malzemesini ucuza mal ettiklerine dikkat çeken Durbakayım, etki edemedikleri tek faktörün arsa fiyatları olduğunu kaydetti.

Müteahhitliği, terziliğe benzeten Durbakayım, "Terzi, kumaşı getirene elbise dikip parasını alırdı. Ama tüccar terziler kumaşını da kendinden verir, bundan da kazanırdı. Bizde ise hammadde ve kumaş arsa. Biz arsadan ticaret yapmayalım, tüccar terzi olmayalım. İnşaat bedelini alalım, müteahhitlik yapalım. Konut sorunu, arsa sorunu çözülmeden; arsa problemi de devlet bu işe el atmadan çözülemez. TOKİ'ye bağlı Emlak GYO'nun elindeki arsalar böyle değerlendirilirse Türkiye'deki yüzde 8'lik konut açığı kapanabilir." diye konuştu. Kriz dönemine denk gelen son 2 senede ucuza aldıkları arsalarda 5 projeyi hayata geçiren Teknik Yapı Holding, son projesi İstanbul Batı Ataşehir Deluxia'yı da yine kendi arazisi üzerinde inşa ediyor. Durbakayım, metrekaresi 5 bin dolardan bahsedilen Ataşehir'in son arazisindeki konut projesi Deluxia'yı 3 bin 430 ile 4 bin 200 lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkardığını söyledi. Durbakayım, "Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı olsaydı, kendi arsamız olmasaydı bu fiyatlardan satışa çıkamazdık. Arsayı önceden almış olmamız maliyetlerimizi düşürdü." diye konuştu. Bundan sonra inşaat yapacakları arazinin kendilerine ait olmasını 'olmazsa olmaz' şart olarak gördüklerini vurgulayan Nazmi Durbakayım, nadiren bunun dışına çıkmayı düşündüklerini ifade etti. İlgilendikleri arsa alanlarını ise toplu ulaşımla cazibe merkezi olacak güzergahlar üzerindeki semtler olarak açıkladı. Durbakayım, "İlgilendiğimiz semtleri açıklamıyoruz, çünkü bir yeri aldığımızda bölgedeki arsa fiyatları iki katına çıkıyor." açıklamasını yaptı.

BANKADAN PARASINI ÇEKEN KONUTA YÖNELİYOR

Durbakayım'ın açıklamasına göre yüzde 80'i homeofis, yüzde 20'si konut olacak 702 daireli Ataşehir Deluxia, Amerikan Las Vegas tarzında inşa edilecek. Fiyatı gereksiz yere artıran akıllı bina yerine akılcı bir bina şeklinde tasarlanan yapıdaki ofis oranı yatırım amaçlı alıcılar düşünülerek yüzde 80'e çıkarıldı. Çünkü parasını bankada tutanlar kazançları azaldığı için yatırım arayışına girdi ve bu yönelimde de konut ilk sırada geliyor. Hem kira geliri hem de aldığı dairenin fiyatının artacak olması bankada parası olanlar için kârlı bir yatırım aracı olarak görülüyor.

- Zaman -


Geri Dön