24 / 04 / 2024

Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?

Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?

Emlak vergisi, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Peki siz de "Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?" diyorsanız, işte yanıtı..



Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?

Emlak vergisi, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor. Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri Kasım ayında ödeniyor. Verginin ilk taksitleri ise Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Peki, vergi için ödenecek bedel nasıl tespit edilir?


Emlak vergisi oranları nelerdir? Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim, diyorsanız emlak vergisi oranları ve hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor:


Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. 


Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır.


Emlak vergisi örnekleri:

Büyükşehirde bir arazinin emlak vergisi hesabı:

Arazi değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Emlak vergisi: 100 TL


Büyükşehirde olmayan bir arazinin emlak vergisi hesabı:

Arazi değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 1

Emlak vergisi: 50 TL


Büyükşehirde bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Emlak vergisi: 300 TL


Büyükşehirde olmayan bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 1

Emlak vergisi: 150 TL



Emlak vergisi internetten ödeniyor mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön