19 / 04 / 2024

Necati Şahin: Yap-sat devri artık bitti!

Necati Şahin: Yap-sat devri artık bitti!

Necati Şahin:"Türkiye'deki büyümenin planlı olduğunu söylemek çok zor Türkiye de olduğu gibi Bursa'da da her yıl binlerce konut stoku oluşmaktadır, sektörümüzdeki arz talep dengesizliği önümüzdeki yıllarda bizleri ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir "dedi




Bursa da son yıllarda inşaat sektöründe öyle bir hızlanma oldu ki. kentin boş alanlan neredeyse şantiyeye döndü.


Özellikle, imar rantının yüksek olduğu hasta Nilüfer ve diğer merkez ilçelerimizdeki semtlerde ardı ardına lüks konut projeleri yükseliyor.


Gazete ve televizyonlarda konut projesi reklamları eksik olmuyor Birgün Türkiye ve Bursa'da bu durum alarm verir mi? 


Bunun yakın geçmişte İspanya da yaşandığını bir Barselona seyahatinde duymuştuk.


Dün bu durumu İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin'le konuştuk. Kendisi birkaç gün önce düzenlenen panelde de benzer uyarılar yapmış.


Yani işin uzmanı, bir konut stoku krizi yaşanmadan ve sosyal patlama olmadan hem yap-satçıları hem de yurttaşları uyarma gereği duymuş.


Şüphesiz bugün Türk ekonomisinin, sürükleyen sektörlerin başını İnşaat çekiyor.


Büyüme rakamlarındaki  artışa en çok inşaat sektörünün katkı yaptığını biliyoruz. Bursa'nın bunda fazlasıyla katkısı olduğunun farkındayız.


Bursa'da 10 bin stok mu?.. 

Necati Şahin: "Sektörümüz son yıllarda ülke ekonomisiyle paralel olarak ciddi bir büyüme gösteriyor Ancak bu büyümenin planlı olduğunu söylemek çok zor Türkiye de olduğu gibi Bursa da da her yıl binlerce konut stoku oluşmaktadır, sektörümüzdeki arz talep dengesizliği  önümüzdeki yıllarda bizleri ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir uyarısında bulunuyor Şahin, halen İstanbul da 70 bin Bursa'da ise 10 bin adet fazla konut bulunduğunu hatırlattıktan sonra Bursa 'da da yılda inşaa edilen 20 bin konutun yüzde 10'u yani 2 bin adet konu stoklanmaktadır.


Üreticilerin buna göre planlama yapmaları, olası krizlere karşı B ve C planları olmalıdır Şahin yap-sat devrinin artık bittiğini, olası ekonomik krizin ilk etkileyeceği sektörün de krizden en son çıkan sektörün de inşaat olduğunun hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydediyor. 



Olay Bursa/İhsan Aydın


Geri Dön