20 / 04 / 2024

Necip Nasır: İzmir'de ada bazlı kentsel dönüşüm yapılmalı!

Necip Nasır: İzmir'de ada bazlı kentsel dönüşüm yapılmalı!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır, İzmir'deki sağlıklı bina stoğunun, yalnızca yüzde 15 düzeyinde olduğu söyledi. Nasır, İzmir'de ada bazlı planlamayla kentsel dönüşümün tamamlanması gerektiğini belirtti.



HER kentin, kendine has bir kimliği ve yapısı bulunduğunu hatırlatan Nasır, "Önemli olan, bu kimlik doğrultusunda hazırlanacak bir master planla kentin geleceğini oluşturmaktır" diye konuştu. Sektör olarak master planın hızlı bir şekilde harekete geçirilmesini istediklerini dile getiren Nasır, "Kentimizin kimliğini ortaya çıkaracak bir Anayasanın yapılması ve uygulanması gerekiyor. 


İZMİR DÜNYA KENTİ 

1985 yılında çıkan 3194 sayılı imar kanununun getirdiği sürecin sonunda İzmir, Türkiye'deki en fazla şuyulu arsaya sahip. Arsa üretilmediği için yeni yatırımlarla ilgili kısıtlama var.  İzmir  bence hak ettiği noktada değil. Fakat master planlar uygulamaya geçirilirse, İzmir kısa sürede dünya kenti haline gelebilir. Master planlarının hazırlanması noktasında yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeli. Yerel yönetimlere bu işin tamamlanması için 2-3 yıllık bir süre tahdidi konulması lazım. Gerekli personel istihdamı için de destek sağlanmalı. Planlama giderleri de devlet desteğiyle yaşama geçirilmeli. Eğer bunlar olmazsa bakanlık, master planı kendisi yapmalıdır" ifadesini kullandı. 


ADA BAZLI PLANLAMA 

İzmir'deki sağlıklı bina stoğunun, yalnızca yüzde 15 düzeyinde olduğu bilgisini veren MÜFED Başkanı Necip Nasır, deprem gerçeğiyle yüz yüze olan İzmir'de fay hatlarının da göz önüne alınarak ada bazlı planlamayla kentsel dönüşümün tamamlanması gerektiğinin altını çizdi. "Sağlıklı konutlarda yaşamak her vatandaşın en doğal doğal hakkıdır" diyen Necip Nasır sözlerini şöyle tamamladı: "Planlama olmayınca yatırım yapılamıyor. Bir hedefiniz olmazsa, rüzgar nereden eserse oraya gidersiniz. Bu nedenle kentin tarihi ve doğal dokusunu kapsayan 50 yıllık bir projeksiyonla planlama yapılmalı. İzmir maalesef Türkiye'de işsizliğin en yüksek olduğu kentlerden biri. Ekonominin çarklan dönmüyor. Master planlar tamamlanırsa, yatırımcı da nereye proje yapacağını bilerek gelecek. Var olmayan arsayı da üretebileceğiz. Müteahhitler olarak, 3 bin 4 bin kalem malzemeyle inşaat yapıyoruz. Yeni yatırımlarla hem ekonomi canlanacak, hem de işsizlik azalacak." 


Star Ege


Geri Dön