29 / 03 / 2024

Ned Pamphilon kimdir?

Ned Pamphilon kimdir?

İngiltere’de tamamladığı mimari eğitiminin yanında resim sanatına olan hayranlığını yaşadığı şehrin renkleri ile birleştiren Ned Pamphilon kimdir? İşte Ned Pamphilon 'ın biyografisi bu haberde...



Ned Pamphilon kimdir?

Ned Pamphilon, 1963 yılı Londra doğumlu. Ned Pamphilon İngiltere’de tamamladığı mimari eğitiminin yanında resim sanatına olan hayranlığını yaşadığı şehrin renkleri ile birleştiriyor. 


Gençlik yıllarında kurduğu orkestrası ile yaptığı seyahatler sırasında dünya kültürlerini yakından tanıma ve inceleme fırsatını bulan Ned Pamphilon; bu seyahatlerinin birisinde İstanbul’a uğrar.


İstanbul’da bir Türk kızına aşık olur; platonik aşk gerçekleşmez ancak Türk kızının peşinden dolaştığı İstanbul’da; İstanbul Boğazı ve onun engin maviliği ile tanışır. Boğazın çevrelediği muhteşem şehre aşık olan Ned; aşkı İstanbul’un günlük hayatını tuvale yansıtarak geçimini temin eder.


Beyoğlu’nun tramvayını, İstanbul’un simitçilerini, Galata Köprüsü’nde balık tutanları, bebelere baloncuları , ayakkabı boyacılarını, mısırcıları ile İstanbul’un güzelliklerini kendi yorumları ile tuvaline taşımıştır. Atatürk’ün hayatını okuyarak ona duyguğu sevgi ve saygısını da tuvali aracılığı ile resmeden Ned’in ünlü tablosu Atatürk gülümsüyor Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde görülebilir.


Kıtaların buluştuğu bu şehirde renkleri aracılığı ile sanat yaşamına devam eden Ned Pamphilon bugüne kadar imza attığı 300’e yakın eseri ile İstanbul için en fazla tablo üreten yabancı ressamların başında gelmektedir.



Geri Dön