19 / 04 / 2024

İstanbul'da neden 1+1 konut tercih ediliyor?

İstanbul'da neden 1+1 konut tercih ediliyor?

Türkiye'nin metrekare bazında en yüksek konut fiyatına sahip kenti İstanbul. Buna bağlı olarak küçük metrekareli evlerin en çok talep gördüğü kent de İstanbul. Peki kentlere göre değişen konut tipi tercihini neler etkiliyor?



İstanbul, metrekare başına yüzde 1,80 değer artışıyla, Temmuz 2014'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. İstanbul'da konut fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 20'yi aştı.


Temmuz ayında, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde değişmezken, 2+1 dairelerde yüzde 1,04, 3+1 dairelerde yüzde 0,74, 4+1 dairelerde yüzde 0,07 arttı. 


İşte sektörün içinden gelen açıklamalardan derlediğimiz küçük konut tercih nedenleri:


- Konut fiyatlarındaki düzenli artış, konutun Türkiye'de bir yatırım aracı olarak öne çıktığını gösteriyor.


- Kira ödemek yerine sabit faizli mortgage kullanılarak alınan konutlar, ev sahibi olunmasını sağlarken; uzun vadede değer kazanan bir yatırım aracı olarak görülüyor.


- Mega kent İstanbul'da küçük metrekareli konutlar yatırım aracı olarak görülüyor. Fiyat açısından daha kolay alınabildiği için bu tip konutlar tercih ediliyor.


- İstanbul'un olanca büyüklüğüne rağmen, nüfusa oranla arazi stokundaki azlık, inşaat firmalarının daha küçük metrekareli konut yapmasına neden oluyor.


- Genç nüfusun ailelerinden ayrı yaşama isteği,


- Çalışanların tek başına yaşama isteği,


- Boşanma oranlarındaki artış, 


- Diğer Avrupa şehirlerine göre daha ucuz ve yatırım açısından daha cazip olan İstanbul'un Avrupalılar ve de Ortadoğulular tarafından tercih edilmesi.


- Üniversite sayısının, buna bağlı olarak da öğrenci sayısının ve de iş arayan yeni mezun sayısının her geçen yıl artması şehir nüfusunu, dolayısıyla konut ihtiyacını artırıyor. 

ANADOLU'DA GENİŞ EV MAKBUL!

- İstanbul'da küçük metrekareli konutlar inşa eden firmalar, Anadolu'da geleneksel aile yapısının korunduğu bölgelerde, arazi stokundaki fazlalığın da etkisiyle büyük metrekareli konut projelerine imza atıyor. 2013 yılında en geniş oturma alanına sahip konutların bulunduğu il  Adana  olarak kayıtlara geçmişti.



Emlakkulisi.com




Geri Dön