25 / 04 / 2024

Nedim Keçeli: Kentsel dönüşüm domino taşı etkisi yapar!

Nedim Keçeli: Kentsel dönüşüm domino taşı etkisi yapar!

Kentsel dönüşümün, yenileme, koruma veya yeniden düzenleme  anlamına geldiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Keçeli, yapılacak projelerin domino etkisi



Kentsel dönüşümün, yenileme, koruma veya yeniden düzenleme  anlamına geldiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Keçeli, kent merkezlerinin yeniden yükselişe geçmesi üzerine dönüşüm projelerinin önem kazandığını kaydetti.

En iyi örnek olarak Cihangir’i gösteren Keçeli, kentsel dönüşüm aynı zamanda sosyal bir süreç olduğuna parmak bastı. Konunun, ekonomik ve teknik meseleler üzerinde şekillendiğine dikkat çeken Keçeli, “Projelerin çok dikkatli bir şekilde ortaya konulması lazım. Herkesi karşınıza alarak bir süreç gerçekleştirmemelisiniz. Dönüşüm başladığında domino taşı gibi tüm çevre bölgeyi de etkileyecektir” diye konuştu.

‘TOKİ sadece finans sağlamalı’
Kentsel dönüşüm projelerinde TOKİ’nin yapımcı değil, finansman sağlayıcı olarak sürece katkı vermesi gerektiğini tavsiye eden Keçeli, “Projelerde, teknik sorunlar bir şekilde halledilirken sosyal sorunlar havada kalıyor. Devlet destek olmalı ama  TOKİ  yapımcı olursa iyi sonuçlar alınmıyor” şeklinde konuştu.

Belediyeler tarafından yürütülen çalışmalarda tarihi dokunun korunarak ortaya çıkarılmasının önemine değinen Keçeli, “Yeni binalar tarihi dokuyla uyumlu olmalı. Yenileşme projeleriyle bölgede yaşam tarzı ve standartları yükselmeli. Konunun şehir planlaması ve mimari tasarım dışında sosyal boyutu da var” diye konuştu.
Keçeli’nin değindiği son konu ise projelerin rant odaklı yürümesi oldu. Gecekonducunun 50 bin TL’lik arsası 250 bin TL’lik konuta dönüştüğü takdirde aradaki kazancın kendisine yansıması ile kentsel dönüşümün hızlanacağına dikkat çeken Keçeli, sürecin o zaman hızlanacağını söyleyerek sözlerini bitirdi.

Engin Keçeli’nin dönüşüm formülü:
1- TOKİ yapımcı değil, finansman sağlayıcı olarak sürece katkı vermeli.
2- Tarihi doku korunmalı ve yapılacak yeni binalar bu dokuyla uyumlu olmalı.
3- Projeler rant odaklanmış yürümeli. Yani fiyat artışı gecekonduculara yansıtılmalı.


Geri Dön