29 / 03 / 2024

Nef, 1.5 milyar TL yatırımla 3 yeni projeye başlıyor!

Nef, 1.5 milyar TL yatırımla 3 yeni projeye başlıyor!

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, ekonomik kalkınma için Nef olarak yapacakları atılımları anlattı. Timur, 1.5 milyar TL yatırım tutarında 3 yeni inşaata başlayacaklarını söyledi.



Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından iş dünyasının bakış açısında da çok şey değişmeye başladı. Vatandaşların demokrasiye sahip çıkmak için canı pahasına sokaklara dökülmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli birlik vurgusu düne kadar ayağı frende olan pek çok işadamının da yeniden dört kolla işine sarılmasını beraberinde getirdi. Aslında bu durumu önceki gün bir araya geldiğimiz Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’un şu sözleri çok iyi özetliyor: “Hükümetimiz ve halkımız ülke için üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra özel sektörde. Ülke kalkınması için bir ekonomik Kurtuluş Savaşı vermemiz gerek. Bunun için şirket kârlarını değil, toplumsal faydayı önceliğe almamız lazım. Şirketler bu cesaretin ve birliğin yarısını gösterebilse muazzam bir güç elde edilir. Bu aşamada dedik ki sadece devletten teşvik paketleri vs. beklemeyelim. Biz de bir şeyler yapalım.” 


GELECEĞİNİ GÖRDÜĞÜ İŞLERE 3 MİLYON TL BAĞIŞ


Erden Timur, ekonomik kalkınma için Nef olarak yapacaklarını 4 ana başlıkta topladı: 


1-14 Temmuz’a kadar bu yıl Türkiye’de bir proje daha yapalım mı diye kararsızken, 15 Temmuz sonrası kararlılıkla 3 yeni projeye başlama kararı aldık. 1.5 milyar TL yatırım tutarında 3 yeni inşaata başlayacağız. 


2-Kâr amacı gütmeden hibe ettiğimiz 3 milyon TL’yle Nef Vakfı bünyesinde “Ekonomik Büyüme Fonu’nu hayata geçiriyoruz. Bu bütçeyi 6 yıl içinde 23 milyon TL’ye çıkarmayı hedefledik. Bu fon geleceğine inandığımız işlere ortalama 100 bin TL ile 500 bin TL arasında bağış yapacak. Tek istediğimiz işini bu kaynakla büyüten tekrar bu tutarı ileride vakfa geri döndürsün ki yeni işlere kaynak yaratabilelim. 


3-En az 6 ay hiç eleman çıkarmayacağız. Ekonomi kötüye de gitse, ne olursa olsun istihdamı asla azaltmayacağız. Aksine bu yıl 3 yeni projemizde 3.500 yeni kişiyi daha istihdam edeceğiz. 


4-Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunacak sivil toplum kuruluşları için de Ekonomik Büyüme Fonu’ndan ayrı olarak 5 milyon TL’lik kaynak ayırdık.


"HERKES EVİNİ KORUR"


Nef, 15 Temmuz’da yaşananların dünya kamuoyuna doğru yansıtılması için önceki gün New York Times ve USA Today’e birer ilan verdi. “Herkes evini korur” başlıklı ilanda Nef’in mesajı şu oldu: “Darbecilere karşı halk olarak dur dedik ve milletçe darbe girişimini durdurmayı başararak dünya tarihinde ender yaşanan bir demokrasi zaferine imza attık.”


Habertürk


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki işgal kalkışmasının ardından şu yorumu yaptı: “Hükümetimiz ve halkımız ülke için üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra özel sektörde.”


HALKIN BASTIRDIĞI TEK DARBE GİRİŞİMİ BUDUR

Ardından da bu topraklardaki ihanet kalkışmalarıyla ilgili bir bilgiyi paylaştı: “1700 yılından bu yana 370 tane darbe girişimi olmuş bu topraklarda. Bunların yüzde 80’i başarıya ulaşmış. Başarıya ulaşamayanlar içinde de halkın bastırdığı bir darbe girişimi yok.”


EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI VERMEMİZ GEREK

Milli iradenin demokrasiye sahip çıktığını vurgulayan Timur, şöyle devam etti: “Ülke için bir ekonomik Kurtuluş Savaşı vermemiz gerek. Bu millet, gelecek ve demokrasi için canını verdi. Bunları bir daha yaşamamak için de şirketler olarak bu milli bilinçle hareket etmemiz şart. Bunun için şirket kârlarını değil, toplumsal amacı önceliğe almamız lazım.” 


Darbe kalkışmasının halk tarafından bastırılmasının önemli mesajları olduğunu da anlatan Erden Timur, “Bu karşı duruş sadece bize değil, bu coğrafyada yaşayan tüm halklara önemli bir mesaj da verdi. Biz de bu kadar kahramanlık hikayeleri yazılmışken ‘bize düşen ne’ diye çok düşündük.”


BİZİMKİSİ TATLI SU DEMOKRATLIĞI

Ardından da şu mahcubiyetini dile getirdi: Çünkü darbeye karşı ilk gün İstanbul dışında olduğum için bir şey yapamadım, sonra uçaklar açıldı, iki gün sonra meydanlardaki demokrasi nöbetlerine katılabildim. Bizimkisi tatlı su demokratlığı” diye konuştu.


ŞİRKETLER SOKAKTAKİ BİRLİĞİN YARISINI GÖSTERSE

Sokaktaki milli birliğin ekonomiye de yansıdığını anlatan Erden Timur, şu tespiti yaptı: Şirketler bu birliğin yarısını gösterebilse muazzam bir güç elde edilir. Bu dinamizm toplumsal motivasyona da ciddi anlamda yansır. Bu aşamada dedik ki sadece devletten teşvik paketleri vs. beklemeyelim. Biz de bir şeyler yapalım.”


BEŞ AYDA 1.5 MİLYARLIK PROJEYİ BAŞLATACAĞIZ

Erden Timur, ekonomik kalkınma için Nef olarak yapacaklarını 4 ana başlıkta topladı:


- 14 Temmuz tarihine kadar bu yıl Türkiye’de bir proje daha yapalım mı diye kararsızken, 15 Temmuz sonrası kararlılıkla 3 yeni projeye bu yıl başlama kararı aldık. 1.5 milyar TL yatırım tutarında 3 yeni inşaata başlayacağız.


- Ayrıca, kar amacı gütmeden hibe ettiğimiz 3 milyon TL’yla Nef Vakfı bünyesinde “Ekonomik Büyüme Fonu”nu hayata geçiriyoruz. Bu bütçeyi kısa sürede 23 milyon TL’ye çıkarmayı hedefledik.


3 BİN 500 KİŞİYİ İŞE ALACAK

- En az 6 ay hiç eleman çıkarmayacağız. Ekonomide kötüye de gitse, ne olursa olsun bu istihdamı asla azaltmayacağız. Aksine bu yıl 3 yeni projemizde 3.500 yeni kişiyi daha istihdam edeceğiz.


- Ayrıca Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunacak sivil toplum kuruluşları için de Ekonomik Büyüme Fonu’ndan ayrı olarak 5 milyon TL’lik kaynak ayırdık. Bu kaynak ile STK’ların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunacak projelerine destek olacağız.


BİZ DE BİRŞEYLER YAPALIM

Timur, “Nasıl ki tankın önüne bir kişi yerine bin kişi giderse her şey oluyor. Bizim de amacımız böyle bir ekonomik kalkınmanın çerçevesini yazmak. Şirketler olarak bir araya gelelim ve hep birlikte istihdam azaltmayacağımızı açıklayalım. Halkımız ülkemiz için canını verdi, biz de işadamları olarak bir şeyler yapmamız lazım” dedi.


Herkes kendi evini korur

Erden Timur, Nef olarak ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times’a gerçek Türkiye'yi anlatan bir ilan verdiklerini söyledi. Nef’in, ‘Herkes kendi evini korur’ başlıklı ilanında şu ifadeler yer aldı: “Sokaklarımız tanklar ve eli silahlı adamlar tarafından işgal edildi. Savaş jetleri camlarımızı titretti, meclisimiz bombalandı. O gece başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, hükümet yetkilileri ve farklı politik görüşe sahip partiler din,dil, ırk ayrımı olmadan birleştik. Milyonlar tek bir düşünceyi paylaştı: Burası Türkiye. Vatanımız. Konu vatanımızı savunmaksa bir olarak hareket ederiz. Fransız Devrimi’yle güçlü benzerlikler barındıran o gecede tüm dünya demokrasimizi korumak için canımızı vermeye hazır olduğumuza şahit oldu. Sokaklarımız şu anda da işgal edilmiş durumda. Ancak bu sefer demokrasimizi kutlamak için toplanan bizler tarafından. Aramızdaki birlik ve beraberlik 14 Temmuz’dan daha güçlü durumda. Yaşasın demokrasi.”


Gelir fona aktarılacak

Nef Vakfı bünyesindeki ‘Ekonomik Büyüme Fonu, ekonomiye katkı sağlayacak yeni şirketlere (startup) yatırımı amaçlıyor. Fonun yatırım yaptığı şirketlerden elde edilen tüm gelir, Ekonomik Büyüme Fonu’na tekrar aktarılacak. Hedeflere göre fon, kartopu etkisiyle büyüyecek.


100 bin TL'den başlıyor

Oluşturulan fonun destek vereceği şirketleri 5 kişilik jüri seçecek. Jüride Erden Timur’un yanı sıra Intus Capital Kurucu Ortağı Bülent Kozlu ve Türkiye’nin önde gelen firmalarında görev alan 3 CEO yer alacak. Bir şirkete yapılacak ortalama yatırım miktarı 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişecek.


Hedef 6 yılda 23 milyon TL

Erden Timur 3 milyon lirayla başlayan fonun 6 yılda 23 milyon liraya ulaşacağını aktardı. Destek verilecek şirketler için kriterlerse şunlar:


- İhracatla cari açığı azaltanlar,


- Yenilikçi ürün-hizmet sunanlar,


- Markalaşma ve


- Global büyüme potansiyeli olanlar.


Akşam



Geri Dön