25 / 04 / 2024

Nejat Ekrem Basmacı'nın son arzusu üniversite kurmak

Nejat Ekrem Basmacı'nın son arzusu üniversite kurmak

Nejat Ekrem Basmacı için İstanbul Ticaret Borsası'nda bir uğurlama töreni düzenlendi



Aralıksız 52 yıl İstanbul Ticaret Borsası'nda başkanlık görevini sürdüren ve iki hafta önce istifa eden Nejat Ekrem Basmacı için İstanbul Ticaret Borsası'nda bir uğurlama töreni düzenlendi.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı.
İstanbul Ticaret Borsası'ndaki başkanlık süresi ile 46 yıl tahtta kalan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'a benzetilen Basmacı, törende yaptığı konuşmada son arzusunun bir üniversite kurmak olduğunu söyledi.

`Nejat Amca'ya şiir okudular
Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde hazineden 140 bin metrekarelik bir arsa satın aldığını belirten Basmacı, "Son arzum, bu arsa üzerine İstanbul Ticaret Borsası'nın adını taşıyan bir üniversite kurmak. Hiç kimseye yük olmadan bu eseri yapmak için İstanbul Ticaret Borsası'nın dar bütçesiyle bugüne kadar 23 milyon lira para biriktirdim. Yani inşaat bedeli hazır" dedi. Basmacı, İstanbul Ticaret Borsası adına satın alınan Unkapanı'ndaki eski değirmen binasında kurulması planlanan kültür merkezinin de bitmek üzere olduğunu açıkladı.
İstanbul Ticaret Borsası'yla olan ilişkilerini `Onursal Başkan' sıfatıyla sürdüreceği açıklanan Basmacı, başkanlık görevinden şiirlerle uğurlandı. Çok sayıda işadamının `Nejat Amca' diye hitap ettiği Basmacı için İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ve TOBB Başkan Vekili Halim Mete, yazdıkları şiirleri okudu.

`Borsanın antikası'
Halim Mete, Basmacı ile ilgili anılarını anlatırken, eski Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un `Vakıflar bu binayı devrederken buradaki antikaları tespit etmiş. Nejat Abi'yi de antika diye kaydetmişler. Ondan kurtulamazsınız' dediğini hatırlattı. Mete, "Demek ki doğruymuş. Nejat Abi'yi bu kez de Onursal Başkan olarak kaydetmek zorunda kaldınız" diye konuştu. Vali Muammer Güler, törende Basmacı'ya bir plaket takdim etti.
Milliyet


Geri Dön