27 / 04 / 2024

Nejat Koçer: Konut kredisinde bolluk beklentisi var

Nejat Koçer: Konut kredisinde bolluk beklentisi var

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, bankaların faiz indirim sürecini hızlandırması gerektiğini bildirdi



Koçer, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın "tarihi faiz indirimlerinin" piyasalar açısından çok olumlu olduğunu, bu olumlu gelişmenin yeterli olmasa da bankalar tarafından da desteklendiğini görmeye başladıklarını belirtti. Bazı bankaların faiz indirimlerini müşterilerine direkt olarak yansıtarak uyguladığı faizi geriye çektiğini belirten Koçer, bazı bankaların ise kriz döneminde, o günün koşullarına göre kendi kendileri artırdıkları faizleri bugünün koşullarına uygun olarak düşürmediklerini ifade etti.

Kredi faizleri bugünün koşullara göre geri çekilmeyen sanayicileri bankalarına başvurmaya ve kredi faizlerinde indirim talep etmeye çağıran Koçer, faiz indirimlerinin üretimin ve istihdamın artması, ekonomik büyümenin yeniden ivme kazanması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Koçer, şunları kaydetti: "Reel sektörü harekete geçirebilmek için hem banka faizlerinin güncel olarak aşağı çekilmesi hem de limitlerin yeniden gözden geçirilmesi ve mevcut müşterilerin desteklenmesi gerekir. Yüzyılın krizinin yaşandığı geriye doğru 10 aylık süreçte günün şartlarına göre yükselen faizler, bugün de günün şartlarına göre bankalar tarafından düşürülmeli. Eylül ayından itibaren yeni bir dönemin başlayacağını görüyoruz. Bankaların daha likit olması hem kredilerin artmasını, hem de faizlerin aşağıya çekilmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Çok kısa bir zaman içerisinde gerek konut, gerek KOBİ ve gerekse de ihracat kredilerinde bir bolluk beklentisi oluşuyor. Son günlerde bankalarımızın imzaladığı büyük sendikasyon kredileri çok önemli bir başarı ve ekonomi için pozitif bir gelişmedir. Piyasalarda nakit dengeleri oluşur ve kredi hacmi genişlerse bu çarkları hızlandırır, üretimi ve istihdamı olumlu etkiler. Bu da son çeyrekte Türkiye'nin büyümesine olumlu etki yapar." Koçer, kriz döneminde ihracatını korumayı başaran ve Türkiye'de istihdamının en az düştüğü il olan Gaziantep'in, kredilerin rahatlaması ve güncel faiz oranlarının uygulanmasıyla Eylül ayından itibaren yeni bir ekonomik gelişmeyi rakamsal olarak ortaya koyacağını, bunu şimdiden gördüklerini bildirdi. Koçer, gerek Temmuz ayı elektrik tüketim rakamlarının ve gerekse ihracat rakamlarının bu öngörülerini teyit eder nitelikte olduğuna dikkati çekti.
AA


Geri Dön