19 / 04 / 2024

Neler Kamulaştırılabilir?

Neler Kamulaştırılabilir?

Neler Kamulaştırılabilir?: Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabilir. Taşınır mallar ise kamulaştırmaya konu olamıyorlar. Kamulaştırmanın ilk şartı taşınmazın kamu yararı taşımasıdır...




Neler Kamulaştırılabilir?


Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabiliyor. Bu demektir ki tarlalar, araziler, üzerinde yapı olsun veya olmasın arsalar, kaynaklar, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar (üst hakkı gibi irtifak hakları) ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler (örneğin bir apartman dairesi) kamulaştırma işleminin konusunu oluşturabiliyor.


Taşınır mallar kamulaştırmaya konu olamıyor. Ancak olağanüstü durumlarda bedeli ödenmek şartıyla taşınır mallara da el konabiliyor. Buna "istimval" deniyor. İstimvalin, kamulaştırma ile bir ilgisi bulunmuyor.


Kamulaştırmanın şartları!


Hukuka uygun bir kamulaştırma işleminden bahsedebilmek için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bu şartlar şöyle ifade ediliyor:


- Kamulaştırma işleminin yetkili bir kamu kurumu tarafından yapılıyor olması gerekmektedir.

- Yetkili kamu kurumu tarafından alınmış, hukuka uygun bir "kamu yararı kararı" bulunmalıdır.

- Kamulaştırma bedelinin peşin ödenmesi veya kanunda sayılan haller mevcut ise taksitle ödenmesi gerekmektedir.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön