18 / 04 / 2024

Nemrut Dağı eteklerine inşa edilen kayak merkezi kışa hazır!

Nemrut Dağı eteklerine inşa edilen kayak merkezi kışa hazır!

Nemrut Dağı eteklerine inşa edilen, 2 bin 550 metre uzunluğundaki Nemrut Kayak Tesisi'nin, Türkiye'nin kayak merkezi olacağı düşünülüyor



Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Fevzi Taşdemir, Tatvan'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve Nemrut Dağı eteklerine inşa edilen, 2 bin 550 metre uzunluğundaki Nemrut Kayak Tesisi'nin, Türkiye'nin kayak merkezi olacağını söyledi.

Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın kayak tesisini onarımdan geçirdiklerini ve kayakseverler için hazır hale getirdiklerini belirtti.

Bitlis'te kayak kültürünün çok eski tarihlere dayandığını ifade eden Taşdemir, şöyle konuştu:

"Bitlis'in coğrafyası, Van Gölü, Nemrut Krater Gölü, inanç turizmi, kültürü, tarihi ve doğal zenginlikleriyle dikkati çekiyor. Kent kışın da fazla kar alması nedeniyle kış turizmi için çok elverişli. Yörede kayak sporu çok eski tarihlere dayanıyor. Bu nedenle buradaki turizm potansiyelini değerlendirmek istedik. İl Özel İdaresi kaynaklarını kullanarak Nemrut Dağı eteklerine kayak merkezini inşa ettik. Bu kadar güzelliğe sahip olan tesisin Türkiye'nin kayak tesisi olacağına inanıyoruz. Bu konuda kendimize 5 yıllık bir strateji planı belirledik. Plan içinde turizm potansiyeli değerlendirmek ana hedefimizdir."

-"DÜNYA STANDARTLARINDA TEKNOLOJİYE SAHİP"
Nemrut Kayak Tesisi'nin dünya standartlarında teknolojiye sahip olduğunu kaydeden Taşdemir, 2 bin 550 metre pist uzunluğuna sahip olan kayak merkezinin, 2'şer kişilik 300 koltuktan oluştuğunu ve saatte bin kişiyi taşıma kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.

Tesisin eksikliklerini her yıl yatırım programına alarak gidermeye çalıştıklarını anlatan Taşdemir, şunları kaydetti:
"Tesisin montajını ve dizaynını bitirdik. Telesiyej sistemi, 2'şer kişilik 300 koltuktan oluşuyor. Elektrik hatlarımızı döşedik ve trafoları kurduk. Yolu 12 metre genişliğinde yaparak asfaltladık ve sanat yapılarını tamamladık. Su hatlarımızı döşeyerek, depolar yaptık. Bunu yanında doğaya ayrı bir güzellik vermek heyelana ve sele karşı önlemler almak amacıyla, tesis çevresine 20 bin ağaç dikildi."

-75 YATAKLI KONAKLAMA TESİSİ YAPILDI
Taşdemir, dışardan gelen insanların, kentte uzun süre kalmaları ve bu insanların diğer turizm çeşitlerinden de istifade etmeleri sağlamak için, tesisin bulunduğu alana 75 yataklı konaklama tesisi, 2 katlı restoran ve kafeterya inşa ettiklerini bildirdi.

Kayak merkezinin bu haliyle bir cazibe merkezi olduğunu, Nemrut'ta ilave tesislerin de yapılacağına inandığını anlatan Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası Türkiye'nin kayak merkezi olacak. Nemrut'un güzelliği, kayak tesisinin geniş pist alanları, Van Gölü'nün doğal güzellikleri ve diğer turizm çeşitleriyle, Bitlis'in Türkiye'nin ve dünyanın cazibe merkezi olacağına inanıyorum. Bu hedefimizden sapmadan ilerliyoruz. Kayak tesisimiz bütün kış oyunları organizasyonları için elverişli. Çünkü karın kalitesi çok yüksek." Kayak tesisine 7 milyon TL yatırım yaptıklarını dile getiren Taşdemir, havaalanı yapılması için girişimlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön