25 / 04 / 2024

Nermin çiviciler: Bir konut aldım...

Nermin çiviciler: Bir konut aldım...

Birinci ayını henüz dolduran kısacık birlikteliğimizde, okurlarımızdan gelen e-postanın tamamına yakını, yapım halindeki projelerden alınan mülklerle ilgili...



Birinci ayını henüz dolduran kısacık birlikteliğimizde, okurlarımızdan gelen e-postanın tamamına yakını, yapım halindeki projelerden alınan mülklerle ilgili.
Konut edinirken seçimin, ortak yerler de dahil olmak üzere inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış, kat mülkiyeti kurulmuş konutlar arasından yapılması, gerekli muayeneyi takiben, satış işleminin tapu memuru huzurunda gerçekleştirilmesi en doğru yol olmakla birlikte; günümüz koşullarına uygun değil. Bugünün gerçeği, özellikle orta ve alt gelir grubunun konut edinme hayalini erişilebilir kılanœMaketten satış' sistemidir.   Markalı konut üreticileri de dahil olmak üzere, inşaat firmaları tarafından yaygın olarak uygulanan bu sistem pek çok risk taşımakta. Ne var ki risk almak;   bilinmeyen sularda yüzmek değildir. Tam tersine, tehlikeleri önceden bilmeyi ve bunları yönetme yollarını baştan belirlemeyi gerektirir.
Maketten konut alıyorsak öncelikle;   inşaatı yapan şirketin geçmişi, evvelce hangi projeleri teslim ettiği, o projelerde sorun çıkıp çıkmadığı sorgulanmalıdır. Ayrıca hiç olmazsa arsanın mülkiyetinin kime ait olduğu, kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı sözleşmesi söz konusu ise sözleşme koşulları, halihazır imar durumunun makette sunulan inşaata izin verip vermediği bilinmelidir.  
Eğer projeye dayalı satış söz konusu ise;   onaylı proje ile uygunluğu sorgulanmalı, ama yine de inşaat süresince projede değişiklik yapılabileceği unutulmamalıdır. Arsa üzerinde tedbir-ipotek-haciz-kamulaştırma şerhi vs olup olmadığına incelenmelidir. Konutlar genellikle metrekare fiyatından satıldığından, brüt alan-net alan hesaplanmalıdır.   Ayrıca projede spor salonu, havuz vs. gibi sosyal alanların ortak yer olarak ayrıldığından emin olmalıdır.
Konutunuzun tapusunun inşaat bitiminde verileceği vaat edilmekte ise, böyle bir vaadinin ancak tapu memuru ya da noter önünde yapılmış olması halinde dava hakkı verebileceği bilinmelidir. Usulüne uygun olarak yapılan satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi, aynı konutun ikinci defa başka bir kişiye satılma olasılığını ortadan kaldıracaktır.
Tapuda yapılacak sözleşme ile kat irtifakı tapusu edinmek, tamamlanmamış bir yapıdan konut almanın en sağlam şekli gibi görünse de, gene de risk taşır. Eğer satın aldığınız kat irtifakı, inşaat şirketine bırakılan bağımsız bölümlere aitse;   arsa sahibi ile inşaat şirketi arasındaki ilişkinin problemsiz sonuçlanmasına dua etmek durumundasınız. çünkü Yargıtay"a göre;   anlaşmazlık sonucu inşaat şirketi ile arasındaki sözleşmeyi fesheden arsa malikinin, sizin tapunuzu da iptal ettirmeye hakkı bulunmakta. Bu olasılık, kat irtifakı tapusu alınırken arsa malikinden ayrı bir feragatname istenerek önlenebilir.
Olasılıklar ve alınabilecek önlemler bu kısacık yazıda sayılamayacak kadar çok. Ancak; ülkesinde icat edilen Satranç oyunuyla 'Kim daha çok düşünür, bilir, daha ileriyi görürse o kazanır. İşte hayat budur¦'diyerek övünen Pers İmparatoruna,   tavla oyunu ile mukabele eden Hint Sultanının dediği gibi, œ Kim daha çok düşünür, kim daha iyi bilir, kim daha ileriyi görürse o kazanır,   ama biraz da şans gerekir. İşte hayat budur¦'  
Yeni bir yıla girerken şans faktörünün, tüm taşınmaz yapımcıları ve alıcılarının yanında olmasını diliyorum.
Av. Nermin çiviciler


Geri Dön