19 / 04 / 2024

Nesim Ekinci: İnşaatçıların gözü Mersin imar planında!

Nesim Ekinci: İnşaatçıların gözü Mersin imar planında!

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci 'Mersin eğer bir dünya kenti olacaksa, büyük bir ilerlemeden bahsediyorsak, yurt dışından gelecek yatırımcılardan bahsediyorsak, arsa sıkıntısının çözülmesi gerekir' dedi.



Kentte yeni yerlerin imara açılarak arsa sıkıntılarının çözülmesi için bu planların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ekinci, "Mersin eğer bir dünya kenti olacaksa, büyük bir ilerlemeden bahsediyorsak, yurt dışından gelecek yatırımcılardan bahsediyorsak, arsa sıkıntısının çözülmesi gerekir. 

Şimdi bir yatırımcı geldiği zaman kimse yer gösteremiyor. Hatta dışarıdan gelecek yatırımcılardan ziyade, kentin mevcut potansiyelinin değerlendirebileceği alanlar yok. Bu nedenle kentte konut üretimi ve satışı olumsuz etkileniyor" dedi. 


 Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, imar planı sıkıntılarının çözülmesiyle birlikte kentin inşaat sektöründe çok daha ileriye gidebileceğini kaydetti Mehmet KOÇAK/mersİn Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektörünün 150 yan sektörü beslediğini belirterek, söktürün Mersin'de ciddi öneme sahip olduğunu vurguladı. Ekinci, 1/100 binlik ve 1/5 binlik imar planı sıkıntılarının bir an önce çözülmesiyle birlikte Mersin'in sektörde büyüme başarısını çok daha ileriye taşıyabileceğini kaydetti. 


BÜYÜK BİR PAZAR OLUŞTU 


Mersin'in, inşaat yatırımlarının yoğunluğu ve turizm amaçlı yapılaşmanın büyümesine paralel olarak inşaat sektöründe büyük bir pazar oluşturduğunu belirten Ekinci, kentte her yıl yüzde 50'nin üzerindeki artış oranıyla yapı ruhsatı verildiğini ve bu ruhsatların yüzde 75'inin konutlar için olduğunu aktardı. Ekinci, kentte ulaşım kolaylığı ve yazları daha yaşanılabilir olması nedeniyle yaz sıcağından korunma alanları haline gelen yerleşim birimlerinin gelir düzeyi yüksek kesimin rağbet ettiği ikinci konut alanları haline geldiğini de dile getirdi. 


TÜRKİYE'DE İLK 10'DA 


Mersin'in geçmiş yıllarda en düşük fiyatlı gayrimenkul sıralamasında yer aldığını anımsatan Ekinci, "Ancak sonraki dönemde ilk 10'a girmiş durumda. Mersin'in hızla artan nüfus oranı ve beraberinde bina sayısı, Mersin'in bir 'cazibe merkezi' olarak görüldüğünün kanıtı olarak düşünülmelidir" dedi. Ulusal ölçekte özellikle mütekabiliyet yasası ile birlikte Türkiye'de ve Mersin'de konut satış sayılarında canlanma olduğunu belirten Ekinci, "Sektörün güçlenmesi ve yatırımın yansımaları elbette kaliteli konut üretimini tetikleyecek ve bölgemizi sektörde daha güçlü hale getirecektir" şeklinde konuştu. 


TİCARİ GELİŞİN SAĞLANAMIYOR


 Mersin'de, 1/100 binlik ve 1/5 binlik plan sıkıntılarının çözülmesiyle birlikte kentin sektörde büyüme başarısını çok daha ileriye taşıyabileceğini ifade eden Ekinci, "Planların Büyiikşehir Belediye Meclisinden geçmemesi nedeniyle, 5 yıldır yaşanan arsa sıkıntısı maksimum düzeye çıkmış ve arsa sorunundan kaynaklı olarak inşaat sektörü kilitlenmiştir. Hal böyleyken kentimizde ticari gelişim sağlanamamaktadır" diye konuştu. 


Sabah Güney


Geri Dön