26 / 04 / 2024

Net Holding Bodrum Milas'ta AVM ve konut yapacak!

Net Holding Bodrum Milas'ta AVM ve konut yapacak!

Besim Tibuk bir süre önce inşaatı duran Bodrum-Milas projesinde çalışmalara tekrar başlandığını söyledi



Net Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, kar etmeyen hiç bir şirketlerinin olmadığını belirterek, "Piyasa borçlarımız sıfır, banka borçlarımız da neredeyse sıfır" dedi.

Çıragan Palace Kempinski Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Tibuk, Net Holding'in kurulduğu 1974 yılından bu yana sürekli geliştiğini ve bugün turizm sektörünün baş aktörlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Tibuk, 15 seneliğine Antalya Havaalanı duty-free mağazalarının işletmesini aldıklarını hatırlatarak, önce birinci, kısa bir süre önce de ikinci terminalde hizmete başlandığını aktardı.

Birtakım düzenlemelere gittiklerini ifade eden Tibuk, duty-free mağazalara ilave olarak mücevher ve özel marka saatlerin satıldığı dükkanlar ekleneceğini bildirdi.

Tibuk, önümüzdeki yıl duty-free mağazalarından 200 milyon avro ciro beklediklerini belirterek, bu mağazaların holding için önemli bir kar ve nakit kaynağı olacağını kaydetti.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararı ile bir süre önce inşaatı duran ve 9 milyon metrekare üzerine kurulu golf alanı, otel, alışveriş merkezi ve konut yapımını kapsayan Bodrum-Milas projesinde çalışmalara tekrar başlandığını aktaran Tibuk, Ağaoğlu'nun üstlendiği projenin brüt hasılatından yüzde 19 pay alacaklarını söyledi.

"EMEKLİ PATLAMASI YAŞANACAK"
Tibuk, Avrupa'da emeklilerin gelecek yıla damgasını vuracağını savunarak, "Avrupa'da önümüzdeki yılda emekli patlaması yaşanacak. Bunlar tutumlu ve varlıklı insanlar. Bunları Türkiye'ye çekmek önemli. Biz de önümüzdeki 5-6 senede yatırımlarımızı bu emeklilere göre yönlendirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta Net Grubunun 200 milyon dolarlık yatırımla en büyük yatırımcı şirket olduğunu aktaran Tibuk, ancak miktar olarak en büyük yatırımı Bodrum'a yaptıklarını kaydetti.

Tibuk, Kıbrıs'ta "barış" sağlanacağı düşüncesiyle çok büyük bir arazi aldıklarını ve otel inşaatına giriştiklerini dile getirerek, burada kazandıkları paranın yatırımlarını karşıladığını, ancak barış sağlanması durumunda Kıbrıs'taki herşeyin değerinin üç kat artacağını vurguladı.

Kıbrıs konusunda iki taraf arasındaki görüşmelerden bahseden Tibuk, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ın sorunu politik anlaşma değil, yatırımcıların sorunu izolasyondur. İtalya'dan gelen bir yolcu direkt olarak Ercan Havaalanı'na inemiyor. 2004 yılından itibaren Larnaka Havalanı'nın açılmasıyla bu durum kısmen
hafifletildi. Bazı ülkeler İran, İtalya gibi yeni yeni Kıbrıs'a alışıyor. Sorun çözülürse çeşitli alanlarda müthiş patlamalar yaşanacak."

Tibuk, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda AB'ye olan tavrı ve Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi gelişmelerden dolayı Kıbrıs konusuna olumlu baktığını söyledi.

Bakü'de de yatırımları olduğunu anlatan Tibuk, burada alışveriş merkezi ve rezidans projesini hayata geçirmeyi planladıklarını aktardı.

-PİYASA DEĞERLENDİRMESİ-
Besim Tibuk, Net Grubunun en büyük özelliğinin iç piyasada yer almaması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu çok faydalı bir özelliktir. Son krizde bunun faydalarını gördük. Türkiye'deki iç piyasada önemli yanlışlıklar yapılmaktadır. Dünyada resesyonda çıkış sinyallari vardır. Avrupa'da bile son üç ayda binde 4 artış var. Amerika'da son 3. çeyrekte artış var, Japonya'da artış var. Çin'de yüzde 16 gibi çok büyük bir büyüme var. Bu ne demektir? 1,5 yıl önce başlayan krizi batılılar gevşek para politikaları ile çözdüler. Krizde bütün dünya, finansı gevşetiyor, Türkiye sıkıyor.

İş hayatında müthiş bir durgunluk görüyorum. Bu sene yapılan vergi indirimi ile satışlar oldu. Bu satışlar normal satışları da öldürdü. Bu tip müdahaleler o sırada bir canlılık yaratıyor, ama talebi karşıladığı için ihtiyacı
olan alıyor daha sonra uzun süre almıyor. Dünya ekonomiyi doğru yönetirken, Türkiye 'Biz iyiyiz, biz iyiyiz' diyerek iç ekonomiyi boğmak durumunda."

Net Grubunu iç piyasada olmadığına şükrettiğini belirten Tibuk, "İç piyasada şirketler olsaydı, hepsi 'maaşları ödeyemiyoruz, borçlarımızı ödeyemiyoruz' diye kapımızda olacaklardı. Kar etmeyen hiç bir şirketimiz yok.

Piyasa borçlarımız sıfır, banka borçlarımız da neredeyse sıfır. Bu şekilde çok güçlü bir mali yapıya sahibiz" diye konuştu.

Tibuk, konuşmasını ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tekrar siyasete dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine Tibuk, şunları söyledi:

"Ne işim var siyasette? Rahatım böyle. Siyasette Türk halkı bize kırmızı kart gösterdi. Ondan sonra keyfimize bakıyoruz."

Şirketin geçmişiyle bugünü karşılaştırması istenen Tibuk, "En tepe noktasında şuan. Geçmişte çok şirket vardı, ama çok da borç vardı. 2002'den itibaren 200 milyon dolar borç ödedik" dedi.

Tibuk, birilerine kızgınlığının ya küskünlüğünün olup olmadığının sorulması üzerine de, "Yok öyle bir şey. Bankalarla falan küslüğümüz yok. Krediye falan ihtiyacımız yok" diye konuştu.
AA


Geri Dön