20 / 04 / 2024

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘brüt metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘net metrekare’ ile ifade ediliyor. İşte, net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!



Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!


Bir dairenin metrekare hesabı iki şekilde yapılabiliyor. Net alan ve brüt alan. Net metrekare, daire içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara yani kullanılabilir alanlara net metrekare deniyor. Net metrekare ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanları olarak ifade ediliyor.


Bir dairenin ilk önce brüt alanın nasıl hesapladığından yola çıkılarak net alanı düşünmek gerekiyor. Brüt alan dediğimizde duvarlar,balkonlar,hacimler,ıslak hacimler,kuru hacimler ve bütün dairenin dış konturları içine alan alanlar olarak biliniyor. 


Net alan ise bu hacimlerin içinde duvar hariç odaların kullanım alanları, koridorlar, ıslak hacimlarin duvar hariç kullanım alanlarının toplamı olarak hesaplanıyor.


Brüt alan içerisinde bazen hesaplamalarda projelerde dışardaki bir takım kısımlarda ilave ediliryani ortak hacim dediğimiz daireye ulaşımı sağlayan asansörler, merpen boşlukları, yangın merpeni gibi hacimlerde brüt alan hesaplamasına dahil ediliyor. 


Net alan hesaplaması...

Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunuyor.


Dairenin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön