24 / 04 / 2024

Net ve brüt metrekare!

Net ve brüt metrekare!

Konut satın alırken ne ve brüt metrekaresi her zaman merak edilen noktalardan biridir. Tüketiciye verilen metrekare bilgisi konutu aldıktan sonra farklılık gösterebilir. Konu hakkında bilgi almak için haberimizi okuyabilirsiniz...




Net ve brüt metrekare!

Konut satın alırken ne ve brüt metrekaresi her zaman merak edilen noktalardan biridir. Son zamanlarda her projede konut metrekareleri değişiyor. Tüketiciye verilen metrekare bilgisi konutu aldıktan sonra farklı hesaplanarak değişiklik gösterebilir. Örneğin size satılan ev 100 metrekare olarak sunulmuştur ve sonrasında evin aslında 85 metrekare olduğunu öğrenebilirsiniz. İşte bu yanılgılara düşmemek için konuyu şöyle özetleyebiliriz:

Proje brütü; peyzaj alanları, açık kapalı otoparklar, açık ve kapalı sosyal tesisler, teknik hacimler gibi proje sınırları içinde yer alan tüm harici ortak alanların dairelerin metrekareleriyle orantılı olarak, daire kat brütü metrekaresine eklenmiş halidir.


Kat brütü; asansörler, merpenler, giriş, lobi, resepsiyonlar, kat bahçeleri, varsa dairelere ait depoların toplamının, dairelerin metrekareleri ile orantılı olarak, daire dış net metrekaresine eklenmiş halidir.


Daire dış neti; daireyi çevreleyen duvarlar dış cephe kaplaması da dahil edilerek çepeçevre alınan alanın ölçüsüdür. Daire iç duvarları ve daireye ait şaftlar da bu ölçüye dahil edilir. Daire netin neti; ayağın bastığı, gözün gördüğü, yaşanan gerçek oda alanlarının içten içe ölçümlerinin toplamıdır. Bir başka deyişle zemin kaplama ölçüsüdür.




Brüt metrekare nasıl hesaplanır?
Evin net metrekaresi nasıl hesaplanır?
Net metrekare nedir?
Brüt net metrekare hesaplama!




Geri Dön