20 / 04 / 2024

Nevşehir Kalesi kentsel dönüşümde son durum!

Nevşehir Kalesi kentsel dönüşümde son durum!

Başkan Hasan Ünver, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen 360 bin metrekarelik bir alanda sadece 6 bin metrekarelik bir alan içinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.



Nevşehir Kalesi ve çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı yerleşimindeki süren temizleme Çalışmalarıyla Nevşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Nevşehir Valiliği'nin denetiminde sürdürülen çalışmaları, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver koordine ediyor. 


6 BİN METREKARELİK ALAN 


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen 360 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bölgenin sadece 6 bin metrekarelik bir alan içinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. 


KİLİSE ORTAYA ÇIKTI 

Ünver, keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yapısının Kapadokya turizminin geleceği açısından da oldukça önemli olduğunu belirterek, "Nevşehir Kalesi ve civarındaki toplam 11 mahallenin alt bölümlerinde birbirine bitişik olarak yapılandırılmış bir konumdaki yeraltı şehrinin varlığı bizlere de oldukça heyecan veriyor. Halen bölgede temizleme çalışmalarında, çağrı gerektirdiği araç ve gereçleri de kullanıyoruz. Temizleme çalışmalarıyla bugüne kadar Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mezar odalarıyla bölgede hiçbir kilisede bulunmayan fresklere sahip bir kilise ortaya çıkartıldı. Bölgede ortaya çıkarılan tarihi birikimlerle şehir tarihinin yeniden yazılacağım söyleyebiliriz. 

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde belirli mekânlarını hizmete açacağımız bölgenin Kapadokya turizmine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. 


TEMİZLEME çalışmalarında, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mezar odalarıyla bölgede hiçbir kilisede bulunmayan fresklere sahip bir kilise ortaya çıkartıldı. 


Akşam




Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kalesi'nde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yer altı şehrindeki temizlik çalışmalarının hukuka uygun devam ettiğini belirterek, "Belediyemiz tarafından yıkılmış tek bir bina yok" dedi.


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, bazı basın yayın organlarında Nevşehir Belediyesinin Osmanlı eserlerini yıktığı şeklindeki haberler üzerine belediye binasında basın toplantısı düzenledi. Bazı kişilerin, Nevşehir Belediyesinin kale civarında devam eden arkeolojik çalışma ve temizleme çalışmaları nedeniyle mesnetsiz, delilsiz iftiralarla suçlama yaparak bir yerlere gitmeye çalıştığını ifade eden Ünver, "Biz de bu iftiralara bıkmadan usanmadan cevap veriyoruz." diye konuştu. 


'HABERLERE İNANMAYIN' 


Nevşehir Belediyesinin yıktığı ileri sürülen tescilli binaların eski ve yeni hallerini gösteren fotoğrafları basın mensupları ile paylaşan Ünver, "Bu fotoğraflar söz konusu bazı gazete ve internet sitelerinde gösterdikleri yıkılmış denilerek gösterilen fotoğraflar, bunlar da belediyenin yıktığı ileri sürülen tescilli yapılar. Hangisi yıkılmış, hepiniz görüyorsunuz. Belediyemiz tarafından yıkılmış tek bir bina yok" değerlendirmesini yaptı. Tüm bu gelişmelere rağmen yine bazı basın kuruluşları ile internet haber sitelerinde Nevşehir Belediyesinin tescilli bina yıktığına ilişkin olarak haberler çıktığını dile getiren Ünver, şöyle devam etti: "Biz de onlara yasal olarak cevap gönderdik. Bunun arkasından yersiz ve haksız isnat ile iftira davasını açacağız. Hem bu memleket adına hem de Nevşehir Belediyesi adına. Bu memleket sahipsiz değil çünkü. Biz hukuku baş tacı ederiz, hukukun üzerinde bir güç değiliz. Yaptığımız her şey hukuka uygun olmak zorunda. Biz de hukuka uygun bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dünyanın en büyük yer altı şehir yerleşkesinde halen devam eden arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarıyla ilgili her defasında kamuoyuna da bilgiler aktarıyoruz. Kentsel dönüşümü tamamlayıp Nevşehir'in ufkunu genişletip, tarihini ortaya çıkaracağız. Bunu yapabilmek için gece gündüz çalışıyorum. Önümüze kimse geçemeyecek." 


SU YOLUYLA İLGİLİ DELİL 


Söz konusu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun da bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini aktaran Ünver, Nevşehir Belediyesi olarak yaptıkları başvuru sonrasında bu bölgenin 3. Derece Arkeolojik Sil Alanı olarak koruma altına alındığını kaydetti. Bölgede sürdürülen çalışmalarla Osmanlı belgelerinde de varlığı belirtilen 30 su yoluna ilişkin delillere de ulaşıldığını fotoğraflarla ortaya koyan Ünver, "Öyle hassas çalışıyoruz ki. o sismik ve öz direnç çalışmalarının ardından belirlediğimiz çukurların üzerine iş makinesi bile çıkarmıyoruz. Elle temizlik yapıyoruz. Altında herhangi bir şey olmadığı tespit edilen yerleri müze denetiminde iş makinesi ile temizliyoruz. Yıllardır dökülen enkaz ve beton parçalarını elde taşıyacak değiliz" şeklinde konuştu. 



Günboyu


Geri Dön