23 / 04 / 2024

New York'a 35 katlı Türkevi inşa edilecek!

New York'a 35 katlı Türkevi inşa edilecek!

Türkiye’nin 40 yıl önce IBM’den satın aldığı ABD New York’taki 11 katlı başkonsolosluk binasının yerine 4 yıl içinde lale motifli 35 katlı gökdelen dikilecek.



Türkiye’nin 40 yıl önce IBM’den satın aldığı ABD New York’taki 11 katlı başkonsolosluk binasının 6 yıl süren yıkımı tamamlandı. Binanın yerine 4 yıl içinde lale motifli 35 katlı gökdelen dikilecek.


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nin hemen karşısında yer alan Türkevi Binası’nın yenilenmesi için 2006 yılında atılan ilk adımdan sonra bina 2011 yılında boşaltılmış, ancak yıkım işlemlerine başlanamamıştı. Zemin katının yıkımı tamamlanan Türkevi’nin daha yüksek katlara sahip olabilmesi için yanındaki 5 katlı binayı 5.5 milyon dolara satın alan Dışişleri Bakanlığı, bu binanın da yıkımını tamamladıktan sonra yerine projesi tamamlanan 35 katlı gökdelen inşa edecek. 


Türkevi binasının 2021 yılında tamamlanması planlanıyor. Binayı  IC İçtaş İnşaat ile ABD merkezli şirket Tishman yapacak. Türkevi’nin maliyeti 100 milyon doları aşacak. Yeni Türkevi’nde BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun çalışma ofislerinin yanısıra üst katlarda diplomatların konaklayacağı rezidans yer alacak.


2021'de tamalanacak olan yeni projede 200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları ile 20 araçlık yeraltı otopark yer alacak. Yeni proje Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Jonathan Stark, Türkiye’ye gidip inceleme yaptıktan sonra projeye başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motiflerini inceleyerek lale şeklinde gökyüzüne yükselecek yeni Türkevi projesini hazırladı. 



Hürriyet 


Geri Dön