20 / 04 / 2024

Newsweek, İstanbul'un çılgın projeleri yazdı!

Newsweek, İstanbul'un çılgın projeleri yazdı!

Ünlü Amerikan dergisi Newsweek: Erdoğan'ın projeleri İstanbul'u yıkıyor Amerika'nın ünlü dergisi Newsweek'te yayınlanan bir makale İstanbul'daki çılgın projelerin çevreye ve kent kimliğine verdiği zararlara odaklandı.



Erdoğan'ın büyük inşaat projeleri İstanbul'u yıkıyor" başlığıyla internet sitesinde yayımlanan makalede, çılgın projelerin ve kentsel dönüşümün İstanbul'un tarihi dokusunu mahvederken, kenti paramparça ettiği belirtildi. 


BİZANS'I NASIL ANLATAYIM 

Yazıda ihalelerin yandaş olarak tanımlanan hükümet yanlısı şirketlere gittiğine de yer verildi. 

Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı ile Avrasya Tüneli gibi projeleri konu edinen makalede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve Koç Üniversitesi'nden Bizans eserleri uzmanı Alessandra Ricci'nin görüşlerine yer verildi. Dergiye konuşan Mücella Yapıcı, "Bu, modernizasyon adına yapılıyor. 

Ama gerçek şu İd İstanbul'un tarihi ve hatta geleceği yok ediliyor. Bu, öyle bir tempoda yapılıyor ki, şehrin direnmesi olanaksız" dedi. 


Alessandra Ricci de konuyla ilgili "Öğrencilerime Bizans dönemi İstanbulu'nu öğretmekle yükümlüyüm. Fakat önümüzdeki yıllarda şehirde Bizans ile ilgili gösterilecek çok fazla bir şey kalacağını düşünmüyorum" şeldinde yorum yaptı. Fikirtepe ya da Sulukule'deki kentsel dönüşüm projelerinden fotoğrafların yer aldığı makalede, 2011 yılında Fatih ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamına alınan Tokludede mahallesinde 42 yıldır oturduğu evine el konulmasını protesto eden 75 yaşındaki İsmet Hezer'in intihar teşebbüsüne de yer verdi. Hezer, 2011'de zehirli tarım ilacı içerek yaşamına son vermeye teşebbüs etmiş, hastaneye kaldırılarak kurtarılmıştı. 


TARAF 


Geri Dön