20 / 04 / 2024

Nezih ve Berrak Barut çifti Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı'na taşınıyor!

Nezih ve Berrak Barut çifti Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı'na taşınıyor!

Nezih Barut ve eşi Berrak Barut, bir yandan da taşınma heyecanı yaşıyor. Çift, yaklaşık 4.5 yıl önce işadamı Haluk Erben’den satın aldıkları Kanlıca’daki ‘Yedi Sekiz Hasan Paşa’ yalısına geçecek..



Nezih Barut ve eşi Berrak Barut, bir yandan da taşınma heyecanı yaşıyor. Çift, yaklaşık 4.5 yıl önce işadamı Haluk Erben’den satın aldıkları Kanlıca’daki ‘Yedi Sekiz Hasan Paşa’ yalısına geçecek. Barut şu an yaşadıkları Göktürk’ün şehir merkezine biraz uzak olmasından yakınıyor.


1870 yıllarında Asaf Paşa tarafından yapılan 3 katlı yalı, aşı boyası renginde. Yalının ismi, erlikten mareşalliğe kadar yükselen Hasan Paşa’dan (1831 - 1905) geliyor. Sultan Abdülaziz döneminde Beşiktaş Muhafızı, yani Beşiktaş Emniyet Amiri olan Hasan Ağa, Sultan 2. Abdülhamit döneminde bir darbe girişimini önleyince ‘paşa’ oldu.

Galatasaray Lisesi eski müdürü Ali Suavi ve arkadaşları, 1878’de Çırağan Sarayı’ndaki devrik sultan V. Murad’ı tekrar tahta çıkarmaya çalışınca Hasan Ağa elindeki sopayla müdahale eder. Ali Suavi’yi öldürüp ihtilali önleyince Sultan II. Abdülhamit kendisini paşa yapar. Okuma yazması zayıf olduğu söylenen Hasan Paşa, imzasını Arapça yedi ve sekiz şeklinde atıp, çizgiyle aralarını birleştirdiği için ‘Yedi Sekiz’ lakabıyla anılır.


Serkan Arman/Milliyet Gazetesi




Geri Dön