26 / 04 / 2024

Nihat Dönmez: Site müdürü mü site hizmet yönetmeni mi?

Nihat Dönmez: Site müdürü mü site hizmet yönetmeni mi?

Site Yönetimleri Koordinatörü Nihat Dönmez: Site yönetiminin detaylı tanımları olabilir ama, site yönetimlerinin tek bir var oluş sebebi vardır: Hizmet etmek...




Site sakinleri memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı,  hukuki-mali-idari-sosyal yapısalda tasarlanmış vizyonu personel-malzeme-eğitim-prosedür organizasyonunda, daha temiz-daha bakımlı-daha güvenli- daha şeffaf bir yaşam-ikamet  atmosferi  için sahaya yansıtacak operasyonlar yapmak site yönetiminin amacıdır.


Bu amaçta da görüleceği gibi; bir yönetim söz konusu değildir, söz konusu olan hizmettir… Zaten sitedeki malik-sakinler de yönetilmek değil, hizmet almak isterler… Tüm bu gerçeklere rağmen; site yönetimleri literatürüne “Site Müdürü” pozisyonu nerden girmiştir?

 

Sitelerde Kat mülkiyeti Kanunu esaslı bir mevzuatla oluşmuş “ Site Yönetimleri” vizyonu  istisnalar hariç “seçilmiş” yani, ortak akıl-karar tercihi “Yönetici-Yönetim Kurulu” tarafından , yine mevzuattaki yetkileri dolayısı seçenlerin kararları direksiyonunda  sahaya yansıtılmaktadır.


Kanunda da site yönetimlerine pek de inisiyatif verilmemiştir: Mevcut proje titizlikle korunacak; yaşam alanı temiz-bakımlı ve güvenli bulundurulacak, bunların takibi  için bir yönetim ve bütçe  oluşturulacak…


Şehir insanı hayat mücadelesi için ihtisaslaştığından da, yönetimler bu işler ve işlerin takibi  için kadrolu personel bulunduracak, bazı hizmetleri bu personel üzerinden, bazılarını da diğer hizmet sunucu kişi-firmalardan alacaktır.


Bu personelden biri de “işveren vekili” yetki ve sorumluluğunda bir pozisyonda bulunabilecektir.


Bu pozisyona “ site müdürlüğü” , pozisyondaki kişiye de “site müdürü” denecektir… Ama ki ortada “müdürlük” bir operasyon yoktur, yetki yoktur; yetki de sorumluluk da site yönetimindedir.

 

Bu gerçekler ve pozisyonun “isminden de anlaşıldığı gibi” olması için, bu pozisyon “site müdürü” değil de “site hizmet yönetmeni” olmalıdır. Bu yaklaşım, şimdilik bir teklif , ama asla ve asla  atlanacak bir detay veya şekilcilik değildir… 



Sonuçta, “Yönetmenlik” ; üst bir kurulun verdiği vizyoner direksiyonu, tasarlanmış bir çalışma el kitabı çerçevesinde sahaya misyone edebilirlik modern yönetim becerileri ile donatılmış innovatik verimlilik pozisyonu iken; kültürümüzün de etkisi ile “müdürlük” çoğu kurumlarda kendisine bir sekreter hatta çaycı (bir tür yiyecek-içecek vb. imalat ve sunumundan sorumlu servis elamanı) tahsis edilen, böylece bütçeye etkisi üç elaman brüt maaşı civarında olan  bir makamdır.


Nasıl ki profesyonel iş hayatımızda, yeni, hatta çağdaş yönetim yaklaşımlarının ürünü olan pozisyonlar oluşuyor ve bizler bu istikamette işleri takip ediyorsak; gün sonu krallığımız olan evimizin bulunduğu yaşam alanının daha güvenli-daha temiz-daha bakımlı, bizlerin ve sevdiklerimizin kendini daha iyi hissedebileceği sitelerimizde de bu yaklaşımları oluşturarak, oraların da bizden olmasını sağlamalıyız…

Nihat DÖNMEZ

Site Yönetimleri Koordinatörü



Geri Dön