19 / 03 / 2024

Nihat Ergün: Anadolu, sanayi bölgesi çöplüğüne dönüştü

Nihat Ergün: Anadolu, sanayi bölgesi çöplüğüne dönüştü

Sanayi Bakanı Ergün, Anadolu'da atıl, bir çivi bile çakılmamış organize sanayi bölgeleri olduğunu belirterek, "Yeniden organize edilmeli" dedi



Hükümet, teşvik paketleri ile Anadolu'daki organize sanayi bölgelerinde yatırımları artırmak için adımlar atarken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Anadolu'nin organize sanayi bölgesi çöplüğüne dönüştüğünü itiraf etti. Ergün, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Organize Sanayi Bölgeleri'ni (OSB) yeni dönemde biraz daha farklı ele aldıklarını bildiredi.

TEK ÇİVİ ÇAKILMAMIŞ
Karışık organize sanayi bölgelerinden, iktisat organize sanayi bölgelerine doğru yöneldiklerini belirten Bakan Ergün, Anadolu'nun birçok yerinde atıl, bir çivi bile çakılmamış OSB çöplüklerinin bulunduğunu ifade ederek, "Şu anda Anadolu'nun birçok yerinde atıl, hiç çivi çakılmamış, bir tane bile atölye kurulmamış, bir ya da iki tane kurulup kalmış, ciddi manada organize sanayi bölgesi çöplüğü var. Buna daha fazla yönelemeyiz. İş görecek organize sanayi bölgelerine ihtiyacımız var" dedi. Ergün, bazı sanayi bölgelerinde arsaların spekülatif amaçlarla alındığını da şu sözlerle dile getirdi: "Anadolu'da bazı sanayi bölgelerinde tapuları vermişler, satmışlar. Adamlar yok ortada. Satın alanlar arsa yatırımı için almışlar. Sanayi yatırımı için değil. Yoklar ortada. Şimdi satmıyorlar. 'Biraz daha bekleyelim belki değerlenir' diyorlar. Biz, buraya sanayi kurulsun diye yaptık. Adam fabrika yapacak. Arsa satmıyorlar. Ya da çok yüksek meblağlar isteniyor. Bunları yeniden revize etmemiz gerekiyor.''

KARASU LİMANI İSTANBUL'U RAHATLATIR
Ergün, Karasu Limanı'nın tamamlanma noktasına ulaştığını da belirterek, Karasu Limanı ve bölgedeki endüstriyel alanların işlevsel hale getirilmesi durumunda İstanbul Boğazı'nın, Karadeniz üzerinden iç bölgelere gelen yükünün de önemli oranda hafifletilmiş olacağını belirtti.

Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen:
OSB'yi kurduk ama arsalar bile alınmadı
Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen "Organize Sanayi Bölgesi'ni kurduk ama hiç talep gelmedi. Şu anda arsalar bile duruyor. Talep olmayınca altyapıyı da yapamadık. Beceremedik o işi. Bir ara hayvancılık konusunda bir Orgazine Sanayi Bölgesi yapalım dedik o da talep görmedi" dedi.

Tokat OSB Bölge Müdürü Şenel İhyatutmaz:
Tokat sanayi bölgesinde doluluk oranımız yüzde 50
174 firma kapasitesi olan Tokat Organize Sanayi Bölgesi yüzde 50'lerde bir doluluk oranına sahip. OSB Bölge Müdürü Şenel İhyatutmaz, "Şu anda 13 adet inşa halinde firma var. 40 tanesi ise proje aşamasında. 78 firma fiili olarak faaliyette" dedi. Havalimanının olmamasının büyük eksiklik olduğunu dile getiren İhyatutmaz, bölgeye olan ilginin eskisi gibi olmadığını söyledi. İhyatutmaz arsaları bedava verdiklerini belirtti.
Sabah


Geri Dön