16 / 04 / 2024

Nihat Zeybekçi: Türk Akımı ve TANAP projeleri birbirine rakip değil!

Nihat Zeybekçi: Türk Akımı ve TANAP projeleri birbirine rakip değil!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türk Akımı ve TANAP projelerinin birbirlerine rakip olmadığını belirterek, Türkiye'den iki boru hattının geçecek olmasının her iki projeyi güçlü ve önemli hale getireceğini söyledi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Akımı ve TANAP projelerinin birbirlerine rakip olmadığını belirterek, Türkiye'den iki boru hattının geçecek olmasının her iki projeyi güçlü ve önemli hale getireceğini  söyledi. 


Azerbaycan'a ziyaret gerçekleştiren Zeybekci, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov tarafından ayrı ayrı kabul edildi. 


Basına kapalı gerçekleştirilen kabullerin ardından Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğine geçen Zeybekci, basın toplantısı düzenledi. Zeybekci, Cumhurbaşkanı Aliyev'le verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Aliyev'in son Türkiye ziyaretinde iki ülkenin ticaret hacminin 2023 yılına kadar 15 milyar dolara çıkarma konusunda alınan kararın uygulanması için somut adımlar attıklarını belirtti.


Türkiye olarak Avrasya ülkelerine büyük önem verdiklerini kaydeden Zeybekci, Rusya Ekonomi Bakanlığı ile her iki ülkenin menfaatlerini en üst düzeye çıkaracak bir iş birliği süreci başlattıklarını bildirdi.


Zeybekci, Azerbaycan'la ticaret hacminin geliştirilmesi yönünde bazı sıkıntılar olduğunu dile getirerek, bunlardan biri olan ulaştırma sorununun Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun faaliyete başlamasıyla çözüleceğini ifade etti.


Diğer taraftan Orta Asya ülkelerinden Hazar Denizi yoluyla Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımacılık yapılması yönünde büyük projeleri olduğunu aktaran Zeybekci, şöyle devam etti:


 "Bu bağlamda 6 Mart'ta Gürcistan ve Azerbaycan ekonomi bakanlarıyla, daha sonra yine Azerbaycan ve İran ekonomi bakanlarıyla üçlü toplantılar gerçekleştireceğiz. Daha sonra Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye ekonomi ve ulaştırma bakanlıklarının toplantısını gerçekleştireceğiz. Bütün bunlarla beraber Rusya ekonomi bakanıyla da iş birliği sürecini yürüteceğiz. Türkiye 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla 265 ürünle İran'la tercihli ticaret anlaşmasını yürürlüğe koydu. Şu anda 14-15 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı şeyi Azerbaycan'la ilgili de düşünüyoruz. Azerbaycan bizim kardeş ülkemiz. Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması olan tek ülke. Bu anlaşmadaki ürün grupları sanayi ürünleriyle sınırlıdır. Tarım ürünleri buna ait değildir. Türkiye olarak tarım ürünlerinde çok hassas bir pozisyonumuz var. Eğer biz Türkiye olarak tarım ürünleriyle ilgili tercihli ticaret anlaşması imzalayacaksak ilk önce kardeş ülkemiz Azerbaycan'la yapacağız. Kapılarımızı, duvarlarımızı açacağımız ilk ülke Azerbaycan olacak."


Gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye ve İran arasındaki bankacılık ilişkilerini değerlendiren Zeybekci, "Ortak banka açmak söz konusu değil. Halk bankası ve Ziraat Bankası gibi bankaların İran'da, İran bankalarının da Türkiye'de bankacılık yapması gibi konuları görüşüyoruz" dedi.


Zeybekci, ulusal para birimleriyle yapılan ticaretle ilgili bir soruya da, "Dost ve kardeş ülkelerin para birimiyle ticaret yapmayı önemsiyoruz. Şu an Türkiye olarak 15 milyar dolar karşılığındaki ticareti Türk Lirası ile yapıyoruz. Azerbaycan'la daha çok yapmamız lazım. Teknik olarak, bankacılık sistemimiz elverdiğince yapmamız lazım" yanıtını verdi.


 Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devri

 Bakan Zeybekci, Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devri konusunu da, "Tamamen teknik ve hukuki bir konu. Yapılması gereken yapıldı. Türkiye'de bankacılık sisteminin üzerindeki tedirginlik ortadan kaldırıldı. Bir rahatlama oldu" şeklinde değerlendirdi.


Ekonomi Bakanı, "Türk Akımı ve TANAP projeleri rakip olacak mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türk Akımı TANAP'a rakip değil kardeş olacak. TANAP'a kardeş geldiği zaman her iki proje de güçlü ve önemli hale gelecek. Bir çubuk kolay kırılır. İki çubuğu kırmak zordur. Üç çubuğu kırmak imkansızdır. Türkiye'den iki borunun geçecek olması her iki projeyi de önemli ve güçlü hale getirir. Türk akımının başka yerden geçmesi de zaten normale aykırıydı. Şu an da su yatağına döndü. Bütün taraflar, hem kaynak ülke hem taşıyan ülke hem de alıcı ülke kazanacak. Hem güvenlik hem sürdürülebilirlik hem de maliyet anlamında bütün taraflar kazanacak."


Zeybekci, basın toplantısının ardından Bakü'de faaliyet gösteren Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantı, kısa görüntü alınmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.


AA


Geri Dön