18 / 04 / 2024

Nihat Zeybekçi: Türkiye dünyanın en büyük 15’inci ekonomisi!

Nihat Zeybekçi: Türkiye dünyanın en büyük 15’inci ekonomisi!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin dünyanın en büyük 15. ekonomisi olduğunu belirterek, "Dünya Bankası Türkiye’yi satın alma paritesinde dünyada 15’inci ülke olarak açıkladı." dedi...



AK Parti Uşak İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak için Uşak’a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kentteki yerel yöneticilerle kahvaltıda bir araya geldi. Türkiye'nin gündeminin çok hızlı değiştiğini, Türkiye’nin 1 günde yaşadığı gündemi Kuzey Avrupa’daki ülkenin bir yılda yaşamadığını savunan Zeybekci, bu hızlı gündeme ayak uydurmak zorunda olduklarını belirtti.


Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Bakan Zeybekci, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme ve Avrupa’da 3’üncü olma hedefiniz varsa, gündemler çok hızlı değişir. Dünya Bankası Türkiye’yi satın alma paritesinde 1,4 trilyonluk geliriyle dünyada 15’inci ülke olarak açıkladı. Başka bir deyişle Türkiye dünyanın şu an en büyük 15’inci ekonomisi" diyerek Türkiye ekonomisinin her geçen gün güçlendiğini belirtti. 


"İstesek de kriz çıkmaz" ifadesini kullanan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:


"Kredi veren kuruluşlar, Türkiye’nin büyüme ile ilgili beklentilerini aşağı yönde gösteriyor. Ekonomi Bakanı olarak şunu söylüyorum; Türkiye’nin büyüme hızı bir önceki döneme göre daha iyi. Önümüzdeki günlerde büyüme oranlarını açıklayacağız. Ben şunu ifade edeyim 2013 yılının son çeyreğindeki büyüme hızından daha yüksek bir büyüme hızına ulaştık. Türkiye şu anda dış ticaret açığını yüzde 30’ oranında azaldı. İhracat artışı yüzde 10 oldu ve ithalatımız da durağan seviyeye geldi. Dış ticaret açığının daralması sebebiyle, bu sene sonunda cari açık beklentimizin daha altında bir rakama ulaşacağız. Kredi derecelendirme kuruluşları temmuz ve ağustos itibariyle tıpış tıpış kredi notumuzu yukarıya çekecekler. Yüzde 10 ihracat demek ekonomide büyüme ve yüzde 10 istihdam iyileşmesi demek. İstihdamın yüzde 10 iyileşmesi refah seviyesinin artması ve ticaretin gelişmesi demektir. Türkiye, 2014’te ekonomiyi ve faizi milletin beklentileri seviyesine çekecektir. Durmak yok, yatırıma, üretime, istihdama ve kalkınmaya devam edeceğiz" 


Türkiye'nin büyümesinden, gelişmesinden rahatsız olan çevrelerin son bir yıldır ülkede huzursuzluk çıkarmak istediğini belirten Bakan Zeybekci, istikrarın sürmesine kimsenin engel olamayacağını söyledi.


Gezi parkı odaklı gelişmeler, 17 Aralık süreci ve ardından yapılan yerel seçimlerin doğru algılanması gerektiğini ifade eden Zeybekci konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Türkiye 30 Mart’ta bir demokrasi dersi verdi. Halkımız seçimlerde herkesin anlayacağı kadar bir mesajı sade bir şekilde mektup gibi bildirdi. Türkiye istikrar istiyor, istikrarın sürmesini istiyor. Türkiye’nin hastalığı milletten kaynaklanmıyor. Türkiye büyüdükçe bu problemlerin daha az olduğunu göreceğiz. Nedir problem? Türkiye’de muhalefetin iktidar olamama korkusu ve endişesi var. Türkiye şu anda iktidara çok yakın güçlü muhalefete sahip mi? Türkiye, CHP’yi ya da MHP’yi iktidara alternatif olarak düşünüyor mu? Tek başına iktidardan bahsediyorum. Muhalefetin tek başına iktidara gelebilmek gibi bir planı olmadığı için bilinç altında gayri ihtiyari olarak antidemokratik bir girişim var. Bu bizim en büyük hastalığımızdır. Türkiye yeni bir Anayasa getirmelidir. Biz cesur bir şekilde Türkiye’nin sistemini tartışmalıyız. Cesur bir şekilde sistemi tartışırsak, Okmeydanı'nda yüzünde maskeliler olmaz. Çok güçlü bir ekip var. Her seçimde milletimiz iktidarı çok güçlü tutuyor ki, istikrarsızlık olmasın."


Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle bazı olaylar yeniden çıkarılmak istendiğini ifade eden Zeybekci, bunlara karşı devletin de milletin de artık tecrübeli olduğunu söyledi. 


Bakan Zeybekci, daha sonra Uşak Belediyesi'ni ziyaret etti. 


AA


Geri Dön