18 / 04 / 2024

Nijer’e yeni göz hastanesi açıldı!

Nijer’e yeni göz hastanesi açıldı!

Nijer’e yeni göz hastanesi açıldı. İHH, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve de Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Nijer'de inşa edilen göz hastanesi, törenle hizmete başladı.



İHH, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Nijer'de inşa edilen göz hastanesi, törenle hizmete başladı.


Niamey'de Abdou Moumouni Üniversitesi içindeki Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet verecek hastanenin resmi açılışı,  Nijer Sağlık Bakanı'nı temsilenNijer Eğitim Bakanı Ali Mariama Elhaj İbrahim,Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hasan Ulusoy, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve İslam Kalkınma Bankası temsilcilerinin  katılımıyla gerçekleşti. 


Büyükelçi Ulusoy, açılıştaki konuşmasında, Nijer'de sağlık alanında çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu projelerin birçoğunu TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının hibe yardımı olarak gerçekleştirdiğini söyledi. 


Nijer'de acil servisi kurduklarını ve ambulansları temin ettiklerini anlatan Ulusoy, her yıl 50 Nijerli hastayı Türkiye'de tedavi etme konusunda söz verdiklerini aktardı. 


Ulusoy, ayrıca fistül hastalığıyla ilgili bir hastane kuracaklarını vurgulayarak, "Bu bizim için bir sorumluluktur. Biz kardeşiz ve kardeşler her zaman birbirlerine ihtiyaç duyar" dedi.


Uşak Milletvekili Güneş de Nijer'in ekonomik açıdan zayıf ve sağlık imkanları bakımından sıkıntılı bir ülke olduğunu söyledi. 


Kataraktın bu tarz ülkelerde çok sık görülen bir hastalık olduğunu, tedavi imkanları da kısıtlı olduğu için ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun ya görme problemi ya da körlük yaşadığını anlatan Güneş, şöyle devam etti:


"Biz de gerek sivil toplum kuruluşları gerekse Türkiye Cumhuriyeti olarak, bu ülkedeki insanlara yardım etmekten çok mutluyuz. Bu ülkedeki vatandaşların hem Müslüman olması hem de ecdadımız olan Osmanlı İmparatorluğu'nun bu topraklarda yönetimde bulunmuş olması gerçekten de onlara eski Osmanlı İmparatorluğu'nun şefkatli yüzünü hissettirmiştir. Hem insanlık açısından hem de tarihe sahip çıkma açısından bu projeyi çok olumlu buluyorum. Sağlık alanına daha fazla yatırım yapmak gerek. İnşallah buradaki öğrenciler de üniversiteler vasıtasıyla eğitimlerini alıp, buralara gelip, kendi vatandaşlarını iyileştirecekler." 


Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Ardından Türkiye'den gelen heyet, hastalara ziyarette bulundu.  


AA


Geri Dön