18 / 04 / 2024

Niksar Kalesi'ndeki surlar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya!

Niksar Kalesi'ndeki surlar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya!

Belediye Başkanı Duran Yadigar ''Afet durumu oluşturabilecek olan bölümde duvar yıkım çalışmaları devam ediyor'' dedi.




Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan Niksar Kalesi'ndeki surların bir bölümünde yıkılma riskine karşı çalışma yürütülüyor. 

     Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2010 yılında dörtte birlik diliminin restore edildiğini anımsattı. 

     Kalenin güney yamacındaki surlarda yıkılma tehlikesi yaşandığını, kar ve yağmur sularından dolayı surlarda şişme ve çatlamalar meydana geldiğini belirten Yadigar,''Kalenin güney yamacında, özellikle iki burç arasındaki kale duvarı su tahliye boruları yapılmadığından ya da etkili kar ve yağmurdan dolayı çalışmanın yapıldığı bölgede bel verme yani şişme ve afet tehlikesi ortaya çıktı'' dedi. 

     16 Ocak'ta tespit ettikleri riski, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdiklerini ve derhal müdahale edildiğini anlatan Yadigar, şöyle konuştu: 

     ''Afet durumu oluşturabilecek olan bölümde duvar yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu duvar yıkım çalışmaları sonuçlandıktan sonra, devamında sağlıklı bir şekilde mevcut projeye uygun yani Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduğumuz projeye uygun bir şekilde duvarın tamamlanacağını ilgili arkadaşlar tarafından ifade edildi. Niksar Kalesi Türkiye'nin 2. büyük kalesi. Afetin önlenmesinde emeği geçen Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve Niksar Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu'ya teşekkür ediyorum. Kale surları, 2010 yılında restore eden firma çalışanları ve belediye personeli işbirliğiyle yeniden ayağa kaldırılacak.'' 

     

AA


Geri Dön