25 / 04 / 2024

Nişantaşı'nda incelenen 100 bina da sağlam çıkmadı!

Nişantaşı'nda incelenen 100 bina da sağlam çıkmadı!

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında incelemeye alınan Nişantaşı'ndan kötü haber geldi. Bağdat Caddesi'nden sonra İstanbul'un diğer bir lüks bölgesin olan Nişantaşı'nda incelenen 100 bina da sağlam çıkmadı...



Kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz sürerken; Bağdat Caddesi'nden sonra İstanbul'un bir lüks bölgesinde daha korkutucu tablo ortaya çıktı. Nişantaşı'nda 100 bina incelendi, bir tanesi bile sağlam çıkmadı. Bu da binaların yüzde 80'inin 1974'ten önce yapıldığı semtte durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne serdi. Söz konusu binaların dayanıksız olmasının yanında alınan numunelerden çıkanlar da denetim elemanlarını çok şaşırttı. Numunelerde, betonarme malzemelerin yanında tahta ve tuğla parçalarından düğme ve kaleme kadar pek çok cisme de rastlandı. 


600 BİN BİNA ACİLEN YIKILMALI 

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul genelinde 1 milyon bina olduğunu ve bina stoğunun 600 bin kadarının acilen yıkılıp tekrardan yenilenmesi gerektiğini söyledi. İstanbul genelinde 6 ay içinde bin 800 binanın vatandaşlardan gelen talepler üzerine riskli olarak tespit edildiğini belirten Çatalkaya, binalar üzerinde yapılan incelemeler sırasında alınan numunelerden çıkan sonuçların pek parlak olmadığını ifade etti. Çatalkaya, Nişantaşı'nda inceledikleri 100 binanın bir tanesin dahi sağlam çıkmadığını dile getirerek, "Nişantaşı'ndaki durum Bağdat Caddesi'yle aynı, hatta daha kötü. Bugüne kadar bize gelip başvuran kişilerden binası sağlam çıkan olmadı. Bu semtteki binaları artık beton taşımıyor, tuğlalar taşıyor" dedi. 


İZMİR ADETA KUMDAN KALE''

Hakan Çatalkaya,  İzmir  ile ilgili çok çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı. İzmir'in durumunun yapı olarak İstanbul'dan daha kötü olduğunu ifade eden Çatalkaya, ildeki yapıların durumunu kumdan kalelere benzeterek, yapılan konutların çoğunda deniz kumunun kullanıldığını öne sürdü. Ankara'daki konutların durumunun da çok iyi olmadığını söyleyen Çatalkaya, Ankara'daki binaların şimdilik risk arz etmediğini sözlerine ekledi. 


Takvim Gazetesi


Geri Dön