19 / 04 / 2024

Nissibi Köprüsü 900 günde tamamlandı!

Nissibi Köprüsü 900 günde tamamlandı!

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprüsü olan Nissibi, 900 günde tamamlandı ve 23 yıl sonra Adıyaman ve Diyarbakır'ı tekrar kavuşturdu.



Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprüsü olan Nissibi, 900 günde tamamlandı ve 23 yıl sonra Adıyaman ve Diyarbakır'ı tekrar kavuşturdu. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin en büyük gergin eğik askılı asma karayolu köprüsü olan Nissibi Köprüsü, 23 yıl önce ayrılan Diyarbakır'la Adıyaman'ı birleştirdi. Toplam uzunluğu 610 metre, orta açıklığı ise 400 metre olan, 24.5 metre genişliğindeki köprü; 2 gidiş ve 2 geliş yoluyla Türk mühendisler tarafından yapıldı. Adıyaman'la Diyarbakır'ı Kahta ve Siverek arasından bağlayan yol ve köprü, 1992'de Atatürk Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kaldı. Bunun üzerine bölgedeki ulaşım, baraj göleti üzerinde feribotlarla sağlanmaya başladı. Ancak Adıyaman ve Siverek arasında sınırlı şartlarda sağlanabilen feribot seferleriyle günde yaklaşık 600 araç geçiyordu. Bölge halkı, hem birbirinden koptu hem de ekonomik anlamda mağduriyet yaşadı. Bunun üzerine dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baraj gölünün üzerine bir köprü yapılması talimatını verdi.


GÜNDE 1500-2000 ARAÇ GEÇECEK 

Modern görüntüsüyle parmak ısırtan köprü 900 günde tamamlandı. Geçen perşembe, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan köprüden, günde 1500- 2000 araç geçecek. Hakkâri, Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır'ı Adıyaman üzerinden Batı'ya bağlayan köprü, aynı zamanda Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye'ye bağladığı Adıyaman'ın 23 yıllık "çıkmaz sokaklığını da" bitirdi. Köprü sayesinde artık, uçakla Diyarbakır'a uçakla giden bir turist bir saat sonra 'tanrıların tahtı' olarak adlandırılan Nemrut Dağı zirvesine ulaşabilecek. Adıyaman-Diyarbakır yolu da 60 km kısalacak. Bu da zaman ve yakıt tasarrufu, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. 


KÖPRÜ ÜSTÜNDE SELFİE 

Nissibi Köprüsü'nün açılması en çok bölgede yaşayan insanları sevindirdi. Köprüye akın eden vatandaşlar, selfie çektirmeyi de ihmal etmedi. Güzelsu köyünden yaklaşık 7 kilometre yürüyerek köprü başında selfie çeken Abdurrahman Kazanç (52) "İstanbul'da oturan çocuklarım, Boğaz Köprüsü'nde selfie çektirip gönderiyorlardı. Şimdi de ben onlara göndereceğim" dedi. Köprüye 2 kilometre uzaklıktaki evinde yaşayan, 4 çocuk ve 27 torun sahibi 87 yaşındaki Hasan Bardak da, "Bu su karşıya geçmek isteyen çok kişinin canını aldı. Şimdi ise cennet gibi oldu. Açıldığı günden beri evimin damından köyrüyü seyrediyorum" diye konuştu.



Sabah 


Geri Dön